Spanska korvar slår svenska! Det finns många typer av spansk korv, cirka 70 olika sorter, enligt tidningen Amigos (nummer 3, 2019).
Smaklösa och köttfattiga korvar är vanliga i Sverige – men inte i Spanien. Det finns ett stort utbud av framför allt fläskkorv, kokta eller råa, rökta eller lufttorkade, alla mer laddade med äkta korvråvaror än svenska korvar.
Korv på spanska, ”salchicha”, finns i olika former. Här är de vanligaste:
• Chorizo: fläskkorv med paprika, som torkat och finns som rökt eller färsk (bilden).
• Fuet: fläskkorv som är lufttorkad och smal.
• Longaniza: fläskkorv med fläskkött och späck, kryddad med salt, kanel, muskot och vitpeppar.
• Morcilla: blodkorv med grisblod, späck, insterflott, lök och ris, kryddad med salt, nejlikor, svartpeppar, paprikapulver, kanel, oregano, pinjenötter och lagerblad.
• Salchichón: förstklassig, salamiliknande, rökt korv gjord på fläskkött och späck, kryddad med salt, svartpeppar och vin.
• Sobrasada: bredbar fläskkorv med paprika.
Spanska korvar är inte särskilt kryddstarka. Inte ene en korv som är ”picante” (kryddstark) är särskilt stark med svenska mått mätt.
Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay