Renaste stränder i världen

Spanien har världens renast stränder! Åtminstone om man utgår för hur många stränder som har så kallad Blå flagg.

I år vajar 566 blå flaggor på spanska stränder. Bakom utmärkelsen Blå Flagg (på engelska Blue Flag) ligger organisationen Foundation for Environmental Education (FEE), som är den mest prestigefyllda miljömärkningen av stränder som finns. Blå Flagg startade i Frankrike 1985.

När FEE blåflaggsklassar badvattnet på en strand, gör FEE det efter återkommande mätningar under tre år. Inget avloppsvatten eller industriavfall får påverka stranden och vattenkvaliteten. Organisationen kartlägger också omgivningen, för att kontrollera om det finns dolda gift- eller avfallskällor. Strandens ägare är också skyldig att vårda strandnära områden med känsliga ekosystem. För att kvalificera sig måste en strand uppfylla 29 tydliga kriterier.

Små stränder har svårt att bli ”blåklassade”, eftersom provtagningen är omfattande och krav finns på bland annat badvakt . Därför har Portmáns playa inte blå flagg. Närmaste stränder med Blå flagg är:
• Ensenada del Esparto, La Manga
• Levante Cabo de Palos, Cabo de Palos
• Cala Cortina, Cartagena

Blå Flagg omfattar inte bara stränder, utan också småbåtshamnar (marinor) och fartyg.

Jörgen Bengtson