Nytt torg i gamla hamnen

I Portmáns gamla hamn kan inte några båtar längre lägga till. Gruvdriften har slammat igen hamnen. Men nu finns ett upprustat torg ovanför båtklubben, Club Nautico Portmán, som ger både utsikt och insikt om Portmán.

En trappa går från Club Nautico Portmán till torget, Marina Española, ovanför båtklubben. En smal gata, Calle de la Marina Española, leder från samhället upp till torget.  Vi har tidigare berättat om arbetet med att ställa i ordning torget, Upprustning i gamla hamnen (8 januari 2024). Nu är det färdigt sedan en tid.

På torget möter man skuggande träd, stor sittbänk, bra informationstavlor och fin utsikt över Portmánbukten.

För den som inte vet så mycket om Portmán, finns här en fotografisk informationstavla. Den talar om vad man ser i Portmán från torget, från vänster till höger: Casa del Tio Lobo, arkeologiska museet (Museo arqueológico) i stadens gamla sjukhus (Hospital de caridad), tunneln från gruvdriften med gruvtåg framför (túnel José Maestre y tren minero), andra artefakter från gruvepoken, nya hamnen och fyren (faro de Portmán).

En annan informationstavla talar i text och bild – både på spanska och engelska – om Portmáns historia. Här finns bland annat en sjökort från 1813 och ett fotografi från början av 1900-talet, som visar vilken fin hamn staden hade innan gruvdriften fick sätta klorna i bukten. Mer om detta i artikeln ”Från gruvor till turism”.

Hamnen låg tidigare i den direkta förlängningen av Club Nautico Portmán. Om allt går enligt planerna för att återskapa Portmánbukten, kommer detta att åter bli Portmáns hamn, nu med plats för många småbåtar men också fiskebåtar. Läs mer i ”Arbetet i bukten återupptaget”.

Upprustningen av torget – projektet kallas ”Utsikt över fiskehamnen” – är ett av tre kommunala projekt i Portmán. De ska alla återställa den historiska miljön och gynna turismen.

Bakom upprustningen av Marina Española står kommunen La Union, Region Murica och Spaniens industriministerium.

Text och foto:
Jörgen Bengtson