Vandringar

Det är gott om vandringsleder, stigar och promenadvägar runt knuten i Portmán, vilket är ovanligt i Spanien. Lederna finns både i Portmán, i grönskande naturreservatet Calblanque som gränsar till Portman och i ökenlika gruvlandskapet mot La Unión.

Portmán bjuder på fina vandringsleder och promenader, både rejäla vandringar i bergen – som tar vid i Portmáns östra, västra och norra utkanter – och promenader runt byn och i byn.

Spaniens högexploaterade kust bjuder på få möjligheter till fotvandringar och ostört friluftsliv. Men just utanför Portmán finns naturreservat Calblanque, som omfattar både berg, klippig kust, sandstränder och saltsjöar.

Flera vandringsvägar i och runt Portmán
En fin promenad är att gå till Portmánbukten. Vägen går österut – på vägen mot La Manga Club – och tar av vid rondellen mot badstranden Playa del Lastre och nya hamnen. Därefter går den därefter tillbaka på en stig till Portmán. Vandringen tar cirka 40 minuter. Vandringen är vacker vid alla tider på dygnet, utom när det är mörkt. Vandring i solnedgången har sin speciella tjusning (bilden). Vi vandrar ofta motsatt väg, från Portmán: stigen börjar precis öster om avloppsreningsverket och löper sedan längs med den gamla strandlinjen till nya hamnen.

En avstickare runt fyren (Faro de Portmán) leder till två utsiktsplatser, en högt belägen och en lägre belägen, båda med fina utsikter. Från den lägre utsiktspunkten kan man vandra ner till havet och viken Cala del Barco.

En annan, inte särskilt krävande, vandring går från krönet av vägen Portmán–La Manga Club. Leden La Manga Club–Monte de Las Cenizas är 3 kilometer lång, börjar bakom en bom och går till en högplatå. Från det 312 meter höga Monte de Las Cenizas (Askberget) har man fantastisk utsikt i tre väderstreck över Mar Menor och Medelhavet. Här finns, liksom vid Portmans fyr, ett nedlagt kustartilleribatteri. Det går att ta sig ner från denna väg via en skogsstig till vägen från Portmáns nya hamn till serpentinvägens rondell. Vandringen tar cirka 1.50 timmar om man går samma väg till och från Monte de Las Cenizas. Längs vägen finns en grotta, Lukasgrottan, att upptäcka. Om man lägger till vandring till och från Portmán, blir det ytterligare 45 minuter i vardera riktning.

En spännande vandring går i gruvnäringens spår, i bergen som omger Portmán, där man i tusentals år hade bergbruk. Gruvnäringen stängde i Portmán i mars 1990, när bolaget Peñarroya plötsligt upphörde med verksamheten efter årtionden av rovdrift och lämnade allt vind för våg. I bergen finns många grusvägar med lämningar från gruvnäringen, inklusive lok och vagnar på en lokal järnväg (bilden), tunnlar och gruvgångar. En väg upp till bergen och tåget är väg/stig strax öster om Puerto Vallarta i Portmán. Bilden visar ett av de övergivna gruvtågen.

En annan, mer krävande, vandringsled startar på huvudvägen ut från Portmán i väster. Leden Portmán–La Unión är 6,2 kilometer lång och går till kommunhuvudorten på andra sidan bergen. Vandringen går genom Portmáns gruvlandskap, med Medelhavet och Portmán som fond, och slutar i gruvfriluftsmuseet Parque minero i den historiska gruvstaden La Unión. Än bättre är att vandra från La Unión till Portmán. Vandringen tar cirka två timmar. Det finns buss mellan Portmán och La Unión.

Vandra gammal romersk väg
Det finns en gammal väg Portmán–Atamaria i La Manga Club-området, Calzada Romana, som går längs en av antikens vägar till Rom. Den är i dag en del av den 300 kilometer långa vandringsleden GR-92 längs Medelhavskusten. Det finns många vägar in på vandringsleden, en vid rondellen till Playa del Lastre på serpentinvägen öster om Portmán.

Dagsvandringar i Calblanque
Calblanque passar för dagsvandringar och har flera markerade leder, varav två längre:
PR 1 är cirka 10 kilometer och går från dricksvattenbrunnen, Fuente Grande, norr om Los Belones, över bergen och längs kusten till Cala Reona.

PR 2 är 6,5 kilometer och går från Fuente Grande förbi La Manga Club till Atamaria på andra sidan berget från Portmán.

Det går också bra att vandra längs stränderna och bada på flera ställen, antingen på offentliga playor eller ensliga stränder som man kan ha för sig själv.

Det finns bilväg till Calblanque från Los Belones. Grusvägen delar sig efter några hundra meter.

Vägen rakt fram går till saltsjöarna och den stora stranden Playa Larga.

Vägen till höger går till ett informationskontor och bortom det en stor parkeringsplats, som man når stranden från. Vägen fortsätter ytterligare en bit västerut till en mindre parkeringsplats och vandringsväg till stranden Playa Negrete. Öster om Playa Larga ligger Playa de Calblanque.

Webb hjälper vandrare
Det finns en särskild webbplats för vandringar, Wikiloc. Den presenterar sig som ”a place to discover and share the best outdoor trails for hiking, cycling and many other activities”. Sajten har en stor mängd vandringar med uppgift om längd, höjdökning och svårighetsgrad angivna.

Wikiloc för Portmán med omnejd finns på Best Walking Trails in Portman, Murcia. Sajten har flygfoton, kartor och höjdprofil på olika vandringsleder, som man kan ladda ner. Den anger också längd och svårighetsgraden för dem.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 26 september 2023