Museer i Cartagena

Cartagena är en riktig kulturstad, med massor av museer, statyer, monument, konstföremål, historiska byggnader, konserter och festivaler.

Det finns alltid något nytt att upptäcka på kulturområdet.Många kulturella dragare

Statyer och monument hittar man runt om i staden. Det är bara att vandra från hamnen via Calle Mayor och vidare i staden. Två av de första statyerna man möter är sjömän; båda har sjösäckar, en sitter på en bänk, den andra vandrar från hamnen (bilden).

Konst finns utomhus och inomhus, i gaturummet och på museer, i gallerier och andra ställen. Här gäller ungefär samma sak som för statyer och monument: Vandra på egen hand.

Historiska byggnader vimlar det av. Äldst bland de stora och sammanhållna byggnaderna är amfiteatern från Romartiden.

Konserter och festivaler finns det gott om. Utbudet varierar med säsong och artister. En riktig dragare är festivalen Romare och kartager, som utspelar sig varje år i slutet av september. Den handlar om romare och kartager i slaget om Cartagena, som utspelade sig år 209 före Kristus.

Stora romerska lämningar
Cartagena har många romerska lämningar, bland annat en amfiteater som efter utgrävningen också har fått ett museum, Museo teatro romano de Cartagena. Amfiteatern var på sin tid en av Romarrikets största. I Cartagena fanns också termer (bad).

Bland andra historiska lämningar märks Augusteum, där man tillbad kejsar Augustus.

Casa Romana de le Fortuna är ett förmöget romerskt hem, som man kan besöka.

Muralla púnica är punernas stadsmur, som finns på flera platser i Cartagena. Puner var romarnas namn på fenicier i allmänhet och karthagobor i synnerhet.

Decumano är ruinerna av en romersk väg i centrala Cartagena.

Cartagena har också ruinerna av Spaniens äldsta katedral.

I stadens mitt finns en kulle med ruiner och lämningar från romartiden till 1800-talet. I dess utkanter mot havet finns gott om fortifikationer.

Museer i överflöd
Museer av modernare snitt är ett eget kapitel. Här finns mycket att upptäcka, inte minst med kopplingar till Cartagena som sjöfarts- och örlogshamn:

Museo naval är stadens sjöhistoriska museum.

Archivo histórico de la armada är Cartagenas marinmuseum. Museet förpliktar, eftersom staden är hemmahamn för Spaniens medelhavsflotta.

Museo de artilleria är stadens artillerimuseum.Refugios guerra civil är inbördeskrigsskyddsrumsmuseet, som gjorde starkt intryck på oss när vi besökte det i början av Rysslands krig mot Ukraina i mars 2022.

Muram Museo regional de arte moderno är Cartagenas moderna museum.

Museo etnográfico är, som man förstår av namnet, Cartagenas etnografiska museum.

Museo arqueológico municipal är stadens arkeologiska museum.

Arqua – Museo nacional de subacuática är ett nationellt, marinarkeologiskt museum.

Museo regional de bolillo är ett udda museum, en regional samling av spetsar .

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 28 januari 2024