Myrsteg i Portmánbukten

Portmánbukten är fylld av lakrester från den tidigare gruvdriften, men bukten ska återfår sin forna glans. Ja, mer därtill, det ska bli både fina sandstränder och stor marina. Under 2022 har återskapandet av Portmánbukten tagit myrsteg framåt.

Portmánbuktens yttersta landremsa i söder har fått en solid stenmur (bilden). Den gör att arbetet med att återställa bukten kan fortsätta – och att man kan vandra runt Portmánbukten.

Längst i norr, vid den forna strandlinjen, finns en relativt nyanlagd promenadväg med vacker stenmur. Den har blivit förlängd med mer stenmur under 2022.

År 1957 började gruvindustrin att spola ut 48 miljoner kubikmeter lakrester i Portmánbukten. Bukten blev snabbt uppgrundad och har varit det sedan gruvnäringen gick i graven i början på 1990-talet.

Nu pågår det omfattande arbetet med att återställa en stor del av bukten. Arbetet började i augusti 2016 och skulle vara klart i slutet av 2020, men stannade upp för några år sedan. Nu finns inget känt slutår för detta mycket stora miljöprojekt.

Resultatet ska bli fina sandstränder, böljande kullar, stor småbåtshamn samt nya restauranger, affärer och sportanläggningar. Hamnen ska få betydligt fler platser än Portmán har hushåll.

Portman.nu har haft många artiklar om det gigantiska projektet att återskapa Portmánbukten: Portmánbukten närmare mål (21 december 2018), Utgrävning av Portmánbukten (27 september 2018), Återställare för Portmánbukten (31 maj 2017), Stor strand planeras i Portmán (9 augusti 2016), Portmán får hamn för 986 båtar (17 juli 2016) och Stor sandstrand hundra meter bort (19 december 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson