Bad

Portmán med omnejd är ett badparadis, både för den som vill ha lugna bad i poolen och spännande havsbad, pröva på romerska bad eller bad i vattenland.

För den som vill bada året om, är Portmán ett givet val med pool i privat trädgård som hör till samfällighetsföreningen Puerto Vallarta (bilden).
Havsbad finns fem minuter bort i Portmán, Medelhavets största lagun i Mar Menor tio minuter bort med bil, romerska bad drygt en timma åt norr och flera vattenland är öppna under sommaren.

Pool och havsbad i Portmán
Pool finns i samfällighetsföreningen Puerto Vallarta och är därmed en del av radhusens trädgård mot innergården. Poolen är öppen året runt. Det är ovanligt i Spanien, där man vanligen tappar ur vattnet under hösten och fyller på poolen först till senvåren.

Havsbad finns på Portmáns officiella strand Playa Lastre, nedanför fyren och nära nya hamnen, med karaktäristisk svart sand. Stranden rakt ut i Portmánbukten (bilden), från radhuset räknat, är också populär; den ligger cirka fem minuter bort. Här möter man både folk som badar, vindsurfar och fiskar.

Fina havsbad finns på många ställen i La Manga del Mar Menor, på båda sidor av den smala halvön, och längs Mar Menors kust. I Mar Menor – Medelhavets största lagun – är vattnet saltare, varmare och lugnare än i Medelhavet utanför. I Mar Menor blir vattnet aldrig kallare än cirka 18 grader på vintern. På bilden en av La Mangas många stränder på Medelhavet.

Naturreservatet Calblanque, som ligger drygt tio minuter bort med bil mot Cabo de Palos, har fina bad, både offentliga playor och ensliga stränder, som man kan ha för sig själv.

Huvudstranden är Playa Larga, som man når med bil från Los Belones. Väster ut ligger nudiststranden Playa Negrete och öster ut stranden Playa de Calblanque.

Åt väster, mellan Cartagena och hamnen Escombreras, ligger en förtjusande liten badstrand, Playa Cala Cortina (bilden) med restaurang, dykarskola och grönflaggad strand.

Romerska bad och vattenland
Romerska bad finns i den lilla staden och kurorten Archena. Stadens Balneario de Archena är en verklig upplevelse. Archena ligger vid floden Segura, drygt en timma med bil från Portmán norrut. De romerska baden är öppna året om.

Här finns bubbelbad, vattensängar, vattenfall, jetstrålar och andra sätt att låta vatten smeka eller knåda kroppen. Ett speciellt inslag är en vattengång (Balnea circuit), där man cirkulerar mellan hetta och svalka, både som vatten och luft; kallast är en isgrotta. Här finns också en saltvattenppol, där man kan flyta till stillsam musik, och ett citronbad.

I Archena finns naturligtvis också behandlingar av olika slag. Delar av anläggningen ligger direkt ovanför de heta källorna (bilden), med hotellet i våningsplanen ovanför.

Vattenland eller vattenparker finns flera av i Portmáns omgivning. Dessa är vanligen öppna maj–september.

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 6 januari 2017

Lämna en kommentar