Värmerekord i januari 2016

Den spanska kusten är varm året om, men värmen varierar med olika delar. Varmast är det i området där Portmán ligger i provinsen Murcia.

Under årets första månad kunde Valenciaregionen, som Murcia gränsar till i norr, stoltsera med den varmaste månaden sedan 1955! Genomsnittstemperaturen var 10,5 grader. Det är hela 2,6 grader över normaltemperatur.

Januari var också betydligt torrare i Valencia än vad det vanligen är i januari.

Murcias och Almerías kust kallas för Costa Cálida (Varma kusten). Kustens namn kommer från det varma havsvattnet längs den cirka 250 kilometer långa kusten. Den har ett varmare klimat än den spanska kusten i övrigt. Havsvattnet på Costa Cálida är på vintern fem grader varmare än längs den spanska Medelhavskusten norr och söder om Mazzarónbukten.

Förklaringen till detta är enkel: Mazzarónbukten, som sträcker sig från udden Cabo de Palos i Murcia strax öster om Portmán till Cabo de Gata i Almería, får inte in det kalla vattnet från Atlanten, som kommer in genom Gibraltar sund. Vattenströmmen ”genar” mellan de två uddarna och följer inte kusten in i Mazzarónbukten och till samhällen som Portmán.

Jörgen Bengtson