Granada och Alhambra

Granada är en av Spaniens mest omskrivna städer, med slotts- och borgområdet Alhambra som en juvel från den moriska tiden, i dag en del av Unescos världsarv.

Alhambra är värd en resa och ligger bara några timmar från Portmán. Det går att göra en dagsutflykt dit, men man tjänar mycket i upplevelse på att passa på att göra en övernattning i Granada. Då finns utrymme för både en tapastur i Granada och en heldag i Alhambra.

På vägen till eller från rekommenderar vi att man tar kustvägen, som i sig är en upplevelse.

Granada värt ett resa
Granada i sig är värd en resa, vare sig man är i Portmán eller på annat rimligt avstånd från staden.

Granada är huvudstad i den spanska provinsen Granada. Staden och provinsen ligger i det historiska landskapet Andalusien, vid foten av bergskedjan Sierra Nevada. Staden har 237 000 invånare och storstadsområdet cirka 500 000 invånare.

Granada är i högsta grad en universitetsstad. Universitetet i Granada, grundat 1531 av den tysk-romerske kejsaren Karl V, är ett av de mest förnämsta i Spanien.

Granadas brokiga historia säger mycket om staden.

Historia sedan 600-talet före Kristus
Granada har en över 2 600 år lång historia. Några nedslag i historien ger en bra bild av stadens utveckling:

• 600-talet före Kristus kommer fenicier, kartager och greker till området.

• 400-talet före Kristus befolkar iberer staden Ilturir, Granadas namn på den tiden.

• 193 före Kristus intar romarna området.

• 476 efter Kristus, efter Västromerska rikets fall, tar visigoterna, med säte i Toledo, över.

• 711 invaderar morerna (nordafrikanska muslimer) och ger staden namnet Elvira.

• 755–1028 lyder Granada under umaijadkalifantet i Córdoba och är därefter i händerna på ziriderna, idrisiderna och Banu Sumadih.

• 1238 kommer Granada blomstringstid. Staden med omgivning blir ett självständigt rike och får ett uppsving med sidenindustri och handel, särskilt med Italien. Inre stridigheter försvagar snart Granadas makt och gör dess härskare skattskyldiga under Kastilien.

• 1481 vägrar Abu-l-Hasan att betala skatten och ett elvaårigt krig bryter ut. Det slutar med att emir Muhammed XII, mer känd som Boabdil, den 2 januari 1492 överlämnar Granada – morernas sista fäste i Spanien – till kung Ferdinand II av Kastilien, varefter en nedgångsperiod tar vid.

• 1501 revolterar muslimerna i Granada, som blivit lovade att få behålla sin religion och kultur, kallat mudéjar. De kristna härskarna slår ner revolten och dödar eller landsförvisar morerna.

• 1531 grundadar den tysk-romerske kejsaren Karl V ett universitet i staden, som sedan dess är verksamt.

Alhambra och Albaicín
Slotts- och borgområdet Alhambra stod länge övergivet. Från en kulle i närheten, Padul, kastade enligt legenden Boabdil en sista blick på sina fäders borg Alhambra. Kullen har sedan lång tid namnet ”El ultimo suspiro del moro” (”Morens sista suck”).

Alhambra, här med länk till den officiella webbplatsen, står i dag i en prakt från fornstora dagar. La Alhambra, som spanjorerna kallar slotts- och borgområdet, och den angränsande arabiska ”gamla stan”, Albaicín, blev 1984 en del av Unescos världsarv.

Albaicín består av smala kullerstensgator, som slingrar sig upp mot Alhambra, med kaféer, restauranger, hotell, butiker och basarer. Albaicín erbjuder också en strålande utsikt över Granada, de gröna dalgångarna och Sierra Nevadas snöklädda bergstoppar som bakgrund.

I anslutning till katedralen ligger en historisk grav, där Isabella I av Kastilien och hennes make Ferdinand II av Aragonien vilar. Paret förenade genom sitt giftermål två kungariken och erövrade sedan Granada. Parets grav i Granada är ett tecken på Spaniens slutgiltiga enande. Granada var även tänkt som Spaniens framtida huvudstad.

På andra sidan från Albaicín, från Calle Elvira sett, ligger något speciellt: grottbostäder. I området Sacromonte finns moderna grottor, som människor bor i.

Morernas juvel Alhambra
Alhambra är det naturliga målet för en resa till Granada. På bilden ett av många överdådiga byggnader, Los Leones.

Under 1200- och 1300-talen byggde morerna slotts- och borgområdet Alhambra, med trädgårdar och palats. Alhambra är i dag en av världens främsta arkitektoniska verk och finns med på Unescos världsarvslista tillsammans med den

Palatset Alhambra är ett museum med lite speciella besöksförutsättningar. Dels bör man boka biljett i förväg, åtminstone under högsäsong, dels tänka på att en biljet gäller förmiddag (klockan 8.30–14.00) eller eftermiddag (14.00–18. 00, ibland förlängt till 20.00). Det går bra att boka biljett över nätet eller lokalt på hotell, turistbyråer och liknande.

Det finns också specialvisningar med guidade turer på olika språk, kvällsbesök efter solens nedgång och visning av särskilda delar av Alhambra.

Alhambra innehåller många enskilda delar i form av hus och trädgårdar. Särskilt bemärkt är Palacios Nazaríes, som består av tar sammanlänkande palats, där de moriska kungarna levde lyxliv.

Det är svårt att hinna med Alhambra på utsatt tid. Den som verkligen vill njuta av Alhambras storhet behöver två halvdagar, för att hinna med allt.

Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 3 januari 2017