Vattenrening – ”svenskt” vatten

Portmán bjuder inte bara på svensk sommar året om, utan nu också på ”svenskt” vatten. I veckan fick radhuset med stor uteplats (nummer 46) vattenrening installerad i köket. Från en separat kran i diskhon kommer källfriskt vatten till dryck, matlagning, tandborstning och annat.

Radhuset med stor takterrass (nummer 51) har källfriskt vatten från specialtillbringare, som filtrerar vanligt kranvatten. Tillbringaren står placerad i kylskåpet och erbjuder därmed kallt, friskt vatten dygnet runt.

Spanskt kranvatten är inte farligt. Det är bakterielogiskt helt säkert att dricka. Dock gör reningen i reningsverken att vattnet är klor- och mineralbemängt, vilket gör att de flesta hellre dricker flaskvatten. Nu behöver man inte göra det längre i våra två lägenheter: det är bara att vrida på kranen, så kommer rent vatten genom så kallad omvänd osmos, en välbeprövad teknik (nummer 46), eller hälla vatten i tillbringaren med filter som renar kranvattnet (nummer 51).

Sedan tidigare har båda husen avkalkning av allt vatten. Avkalkningen gör att man inte behöver använda kopiösa mängder tvål och schampoo, och inte heller behöver dosera med stora mängder disk- och tvättmedel vid maskindisk och tvättmaskin.

Vi försöker hela tiden bygga in mervärden i vårt boende. Nu har vi kompletterat avkalkningen av ”vanliga” vatten med vattenrening, som ger ”källfriskt vatten”. Reningen sker genom beprövat metod, omvänd osmos respektive filter i tillbringare från märket ”Brita”.

Jörgen Bengtson