Costa Cálida

Costa Cálida (”varma kusten”) är den för norra Medelhavet unikt varma kuststräckan på cirka 250 kilometer från El Mojón i Mar Menor i norr till Cuatro Calas i Águilas i söder. Den utgör provinsen Murcias kuststräcka.

Kusten består av klippor, vikar, sandstränder och samhällen. Det finns många skyddade naturområden längs kusten som Salinas och Arenales i San Pedro del Pinatar, Calblanque, Monte de las Cenizas, Peña del Águila, Sierra de la Muela, Cabo Tiñoso och Roldán, Cabo Cope, Puntas de Calnegre och Cuatro Calas.

På den norra änden av kusten ligger Mar Menor (”lilla havet”), en cirka 170 kvadratkilometer stor saltvattenkustlagun, som är störst i Europa. Mar Menor har en tunn, 22 kilometer lång remsa av sand, som skiljer den från Medelhavet.

Cartagena och Águilas är de två största och viktigaste kuststäderna i regionen.

Denna region har ett mikroklimat. Den genomsnittliga årstemperatur är 18 grader Celcius, soltimmarna mer än 3 000 per år och nederbörden mindre än 340 millimeter per år. Costa Cálida gränsar till Costa Blanca (Alicanteprovinsen) i norr och Almeríakusten i söder.

Längs kusten finns rader av samhällen och städer, från norr till söder: San Pedro del Pinatar, San Javier, Santiago de la Ribera, Los Alcázares, Los Narejos, La Manga del Mar Menor, Cabo de Palos, Portmán, Cartagena, Puerto de Mazarrón, Bolnuevo, Ramonete, Garrobillo, Marina de Cope och Calabardina. De två största städerna är Cartagena och Águilas.

Bilden visar kusten strax öster om Portmán.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 4 januari 2024