Svenska kyrkan Costa Blanca

Svenska kyrkan Costa Blanca, med säte i Torrevieja, är en samlingspunkt för svenskar på Costa Blanca och Costa Cálida. Kyrkan har en omfattande verksamhet året om

Svenska kyrkan Costa Blanca är en egen församling i Svenska kyrkan i utlandet (SKUT), som är en del av Visby stift. Svenska kyrkan i utlandet finns på fyrtiotalet platser runt om i världen. På ytterligare åttiotalet platser firar Svenska kyrkan regelbundet gudstjänst. Utlandsförsamlingarna arbetar på samma sätt som en församling i Sverige.

Huvudsaklig målgrupp är utlandssvenskar, turister, studenter och sjöfolk.

Svenska kyrkan i Torrevieja hade under många år verksamhet i hyrd lokal, men har nu egen kyrka – i tidigare restauranglokal – på Jardin del Mar III 1 A i Torrevieja.

Mycket av arbetet i församlingen sker med frivilliga insatser. Svenska kyrkan på hemmaplan bidrar med präst och diakon. Prästen har vigselrätt.

Församlingen har – förutom gudstjänst – bland annat öppet hus, olika kvällsprogram och serveringar.

Förutom vanliga gudstjänst har församlingen också taizémässor och musikgudstjänster.

Församlingen arrangerar resor och pilgrimsvandringar, har årlig höstbazar och en loppmarknad öppen året om. I församlingshemmet finns också bibliotek med svenska tidningar, internetanslutna datorer och trådlös internet.

Svensk präst och diakon finns också till för människor som på något sätt hamnar i svårigheter i Spanien. Det finns även en special krisgrupp, som är till för större olyckor och katastrofer.

Kyrkan har ett gott samarbete med nordiska föreningar i området och systerkyrkor. 

Svenska kyrkan Costa Blanca finns på telefon 865 60 35 44, e-post costablanca@svenskakyrkan.se.

Svenska kyrkan Costa Blanca har egen Facebooksida, Svenska kyrkan Costa Blanca.

Jörgen Bengtson

Uppdaterad 3 januari 2024