Festivalen Romare och kartager

I slutet av september varje år drabbar romare och kartager samman i slaget om Cartagena, som utspelade sig år 209 före Kristus och nu återuppstår varje år. Romerska legionärer anfaller och kartagerna försvarar sin stad, som blir ett skådespel av sällan skådat slag.

Under festivalen Carthagineses y Romanos lever Cartagena upp i ett skådespel med flera tusen tidstypiska deltagare. Cartegena är belägrat av naturtroget klädda romare, kartager och andra som deltar i slaget – plus åtskilliga med en mer fri kostymering – i en festival som är gigantisk.

Fröjd för ögat
Alla kan fritt låta ögon, öron och andra sinnen ta in paraden på Calle Mayor eller andra gator i staden, vid restaurangbord eller stående som åskådare. Över 4 000 män, kvinnor och barn bjuder på ett fest för ögat och krögarna på en fest för gommen.

Den centrala delen i festivalen är slaget om Cartagena, som utspelar sig på fältet nedanför gamla stan. Romarna landstiger från havet och anfaller den av kartager hållna staden – Cartagena har fått sitt namn av den historiska staden Kartago i dagens Tunisien. Kartagerna förlorar slaget 209 före Kristus. En lång tid av romerskt styre tar vid.

På festivalens  fredagskväll tågar segrarna i en timmes lång parad längs Cartagenas huvudgata, Calle Mayor.

På lördagskvällen är den stora paraden, då alla trupper – och män, kvinnor och barn som bildar följe – tågar genom staden. Paraden är ett skådespel på cirka två timmar.

Stor lägerområde
Marscherna går från hamnen till ett lägerområde vid Cartagonova stadium och stormarknaden Eroski, där de olika legionerna har sina samlingar. Här finns mat och dryck till försäljning; konst- och mathantverk bjuder ut sina alster. Lägret är öppet från sen eftermiddag till fem på morgonen drygt en vecka i sträck. För yngre deltagare finns ett stort nöjesfält under dagarna.

Förutom slaget, marscherna och lägerområdet, bjuder festivalen också på andra historiska inslag. Här finns bland annat gladiatorspel och ett spektakulärt bröllop.

Festivalen slutar med ett hejdundrande fyrverkeri vid midnatt på söndagen.

Festivalen Romare och kartager har pågått sedan 1990-talet och vunnit flera utmärkelser.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 23 augusti 2022