Bättre matbutik i Portmán

Portmán hade länge två livsmedelsbutiker. Lilla och välskötta Eco Minero stängde under pandemin. Kvar är stora snabbköpet Upper/Spar Portmán, som gjort rejäl uppryckning i början av 2023.

Snabbköpet har numera en återupprättad och välskött kött- och ostavdelning med manuell betjäning. Här går att köpa nöt, gris, lamm och kyckling, men här finns också för oss nordeuropéer mer extatiska inslag som flådd kanin. Här finns självklart också korvar av olika slag.

Ostavdelningen är relativt liten, men ett bra alternativ till den färdigpaketerad osten i kyldisken. I den finns dock något vi uppskattar: vällagrad engelsk cheddarost.

Personalen är vänlig och hjälper en med den man vill ha, även om teckenspråk är det vanliga för den som inte behärskar spanska.

Spar har numera en riktigt bra frukt- och grönsaksavdelning. Tidigare var utbudet i frukt och grönt magert och dåligt skött. Här plockar man de man vill ha och knappar in rätt kod på vågen, som står i avdelningen, för respektive frukt och grönt man fyllt i påsen.

Den tredje nyheten finns finns vid kassan: en disk med piroger och sötsaker.

Sammantaget har snabbköpet fått ett betydligt bättre utbud, manuell disk för kött och ost samt disk med främst sötsaker.

För den som vill köpa fisk och skaldjur i Portmán, finns en särskilt butik drygt ett kvarter bort, Pescadería Bahia de Portmán, som har öppet vardagar före siestan.

En kvart bort med bil finns storstaden Cartagena, med enormt utbud av livsmedel. Läs mer på sidan Livsmedelstips.

Text och foto:
Jörgen Bengtson