Vaccinationsintyg öppnar

Arbetet med vaccinationsintyg, vaccinationspass, har börjat inom Europeiska Unionen (EU) och ytterligare några stater. Till sommaren ska det finnas ”gröna kort”, som radikalt underlättar resandet inom EU.

I dag är det inte lika lätt som tidigare att resa från Sverige till Portmán och Spanien. Men Spanien har inte stängt gränserna för resenärer från Sverige, andra Schengenländer och ytterligare vissa andra länder. Det finns inte heller krav på att sitta i karantän vid inresa men man behöver ett negativt PCR-test och aktuell hälsodeklaration, som man fyller i själv. Munskydd är obligatoriskt i hela Spanien, även utomhus.

Testet behöver visa att du har antikroppar efter en covid-19-infektion eller att du inte har en pågående covid-19-infektion.

Många privata vårdgivare utför test och utfärdar reseintyg, underskrivet av läkare.

PCR-test är ett prov från näsan. Är det negativt, så får man ett friskintyg. Vanligen ställer man följande krav för PCR-test:
• Bokning måste ske i förväg – men vissa tar emot obokat.
• Du ska vara symptomfri från förkylningssymptom i två dagar före provtagningen.
• Du måste ha pass eller nationellt id-kort vid besöket.
• Friskintyg laddar du ner digitalt från vårdgivarens webbplats.

Själva besöket tar bara fem till tio minuter. Analysen tar längre tid, så man måste ta provet i tillräckligt god tid före avresan; hur lång tid det tar att få svar, varierar mellan olika företag.

Utrikesdepartementet (UD) har samlat råd och anvisningar om att resa till och från andra länder. Även Sveriges ambassader har reseinformation för varje land för svenskar. UD:s reseinformation finns på www.regeringen.se/uds-reseinformation.

De covidrelaterade reglerna varierar i olika delar av Spanien. Bestämmelserna kan ändras med kort varsel och resenärer uppmanas att hålla sig informerade om den lokala situationen på resmålet.

Bilden kommer från en av många privata vårdaktörer, som utför PCR-test, Avonova.

Jörgen Bengtson