Härliga vandringar i Portmán

Den som vill vandra i härlig natur, får sitt lystmäte i paradiset Portmán. På webbplatsen portman.nu finns tips på cirka tio lokala vandringar.

En fin promenad är att gå runt Portmánbukten. Vägen går österut – på vägen mot La Manga Club – och tar av vid rondellen mot badstranden Playa del Lastre och nya hamnen. Därefter går den tillbaka på en stig längs den forma strandkanten till Portmán eller längs havet till västra sidan av Portmánbukten. Vandringen är vacker vid alla tider på dygnet, utom när det är mörkt.  Vandringen tar cirka 40 eller 60 minuter beroende på vilken väg man tar.

En variant på vandringen runt Portmánbuken är att göra en avstickare runt fyren (Faro de Portmán). Man kan antingen vandra en stig till en högt belägen utsiktsplats eller till en lägre utsiktspunkt och vidare ner till havet och viken Cala del Barco.

En spännande vandring går i gruvnäringens spår, i bergen som omger Portmán, där man i tusentals år hade bergsbruk. I bergen finns många grusvägar med lämningar från gruvnäringen, inklusive lok och vagnar på en lokal järnväg, tunnlar och gruvgångar. En väg upp till bergen och tåget är en väg/stig strax öster om Puerto Vallarta i Portmán.

Ytterligare en lokal vandringsled, som är mer krävande, startar på huvudvägen ut från Portmán i väster. Leden Portmán–La Unión är 6,2 kilometer lång och går till kommunhuvudorten på andra sidan bergen. Vandringen går genom Portmáns gruvlandskap, med Medelhavet och Portmán som fond (bilden), och slutar i gruvfriluftsmuseet Parque minero i den historiska gruvstaden La Unión. Än bättre är att vandra från La Unión till Portmán. Vandringen tar cirka två timmar. Det finns buss mellan Portmán och La Unión.

En annan vandring, som leder bort från Portmán, är den gammal vägen Portmán–Atamaria i La Manga Club-området, Calzada Romana. Den går längs en av antikens vägar till Rom. Den är i dag en del av den 300 kilometer långa vandringsleden GR-92 längs Medelhavskusten. Det finns många vägar in på vandringsleden, en vid rondellen till Playa del Lastre på serpentinvägen öster om Portmán.

Ytterligare vandringsleder finns i naturreservatet Calblanque, varav två längre. Den ena, PR 1, är cirka 10 kilometer och går från dricksvattenbrunnen Fuente Grande, norr om Los Belones, över bergen och längs kusten till Cala Reona. Den andra, PR 2, är 6,5 kilometer och går från Fuente Grande förbi La Manga Club till Atamaria på andra sidan berget från Portmán.

Om man inte vill vandra, finns mycket annat att göra. På webbplatsen portman.nu/gora finns tips om bland annat bad, chokladprovning, cykling, djurparker, golf, loppmarknader, marknader, nöjesparker, shopping, sporthallar, tennis, utflyktstips, vattenland, vattensport och vingårdar.

Bilden är från vandringen från Portmán över bergen till kommunhuvudorten La Unión.

Text och foto:
Jörgen Bengtson