Ny restaurang i gamla hamnen

Portmán har fått en ny restaurang i gamla hamnen, än så länge öppen fredag–söndag. Men om den går bra, kan det bli restaurang ytterligare dagar i veckan.

Restaurangen heter La Cantina del Club Náutico Portmán. Den är enda restaurang i gamla hamnen. Den och andra restauranger, kaféer och barer i Portmán finns presenterade på portman.nu under vinjetten Äta och Restauranger Portmán. Lilla Portmán med sina tusen invånare har mycket att erbjuda i matväg!

Vid den gamla kajen finns Portmáns båtklubb kvar, med ett upprustat hus. Här slog en utmärkt liten restaurang upp dörrarna hösten 2022, La Cantina del Club Náutico.

Den ligger i Portmáns sydvästra del, där fiskebåtar och andra fartyg tidigare låg. Nu är det ett ”vasshav” mellan båtklubbens byggnad, kajen utanför och havet några hundra meter bort.

Under flera år låg en restaurang i en grannbyggnad med just namnet ”Vasshavet” (översatt från spanskans ”Mar de Cañas”), senare Azul. Men coronapandemin skördade här ett restaurangoffer, för övrigt det enda i Portmán.

La Cantina del Club Náutico Portmán har ett brett utbud av mat, med fokus på fisk och skaldjur. För den som vill ha tapas eller bara något att dricka, finn naturligtvis även det.

Att tala om ”hamn” i Portmán och syfta på den gamla hamnen är ett skämt. Portmáns hamn har en ny skylt med närmast ett oceanfartyg på, som vid västra infarten till byn pekar ut riktningen. Men det finns ingen hamn. Den har lakrester – från den sedan gammalt nedlagda gruvdriften – för länge sedan slaggat igen.

Portmán har en ny hamn. Men den ligger i östra delen av Portmán, utanför själva byn, ja till och med i en annan kommun, Cartagena. Denna kommun omger La Unión, där Portman är näst största ort. I Portmáns nya hamn finns både fiskebåtar, nöjesbåtar och tre restauranger, varav en håller öppet året om. De två andra har öppet vår–sommar–höst.

Jörgen Bengtson
Foto: Daniel de las Cuevas Sáez