Återhämtning inom handeln

Hur går det för handeln i Portmán med omnejd?
Bra! Handeln har kommit tillbaka efter den förödande nedstängningen under coronapandemin.

I Portmán har kaféet Affogato flyttat till större lokaler, restaurangen Los Tres Pacos byggt om sina lokaler, kaféet och baren Portus Magnus expanderat utomhus, nyöppnade restaurangen La Cantina del Club Náutico Portman visat att den är här för att stanna och nya ägare (ett svenskt par) tagit över serveringen i igenbommade La Liga. Jag skrev om detta i en tidigare artikel, Portmán på väg att lyfta.

I närbelägna storstaden Cartagena sjuder det av liv som före pandemin. Ett sätt att mäta aktiviteterna är att räkna hur många tomma affärslokaler det finns i och runt Espacio Mediterráneo, som ligger i Portmáns närhet i Cartagenas absolut östligaste utkant. Sveriges legendariske finansminister Gunnar Sträng räknade på sin tid godsvagnar, för att hålla koll på konjunkturen. Andra räknar lyftkranar. Själv räknar jag alltså tomma affärslokaler.

Espacio Mediterráneo består, med kringliggande affärer, av drygt 100 stormarknader, butiker, restauranger och kaféer samt stort biopalats. Espacio Mediterráneo hade inte återhämtat sig från finanskrisen, förrän pandemin slog till. Nu ser det ut som att Espacio Mediterráneo är tillbaka på banan, med få outhyrda lokaler.

Nu är det många butiker i gång eller snarare få tomma butiks- och restauranglokaler. Det är dessutom mycket folk i gallerian och området utanför med välkända butiker som Jysk, Media Markt och Leroy Merlin.

När jag räknade tomma lokaler i oktober 2023 i själva affärscentrumet, var det noll tomma butiker utanför stormarknaden Carrefour, noll tomma lokaler på bottenvåningen, sex tomma lokaler på övervåningen samt på torget utanför tre outhyrda lokaler. Jämfört med förra räkningen i februari 2022, var det totalt sett färre tomma lokaler.

Svenska H&M, som har en stor butik i Espacio Mediterráneo, fick för cirka två år sedan sällskap av liten Ikeabutik, där man kan planera kök, badrum och hela bostäder med personal på plats och beställa Ikeaartiklar för hemkörning. Motsvarande Ikeabutik finns också i Torrevieja. I staden Murcia, cirka 40 minuter från Portmán, finns ett av Spaniens första Ikeavaruhus, ett kärt resmål för dem som hur bostäder av oss – Agneta och Jörgen Bengtson – i Portman.

Text och foto:
Jörgen Bengtson