Varmt även på kvällen

Visst märker man av vintern även i Spanien. Men till skillnad från svenska minusgrader är det alltid plusgrader i Portmán och ofta hyggligt varmt även på kvällen i november–december.

Sedan blir det kallare några månader, men det kommer aldrig i närheten av noll- eller minusgrader den kallaste natten på vintern. På ”vinterdagarna” när solen skiner, är det från 20 till 35 grader i solen.

Agneta Bengtson njuter av kvällen på balkongen i bostaden med balkong åt gården (bilden). Det finns även en balkong mot havet plus stor takterrass i den ena av de två bostäderna (nummer 51), som Agneta med man hyr ut.

På dagarna är det i november vanligen runt 20–25 grader i skuggan och betydligt varmare i solen. Värmen håller i sig under hela vintern, december–mars, för att sedan bli riktigt varm under vår, sommar och höst. För nordbor är det sommarvärme även på vintern så länge solen är uppe.

”Det som är så fantastiskt med Portmán är mikroklimaten, med berg som skyddar den lilla byn vid Medelhavet och havet i sig som är ovanligt varmt längs den här delen av spanska sydkusten”, säger Agneta Bengtson.

Hon hyr tillsammans med din make, Jörgen Bengtson, ut två bostäder i söderläge, med Medelhavet några hundra meter bort, i den lilla sydspanska byn Portmán. Portmán ligger söder om Costa Blanca, på den kuststräcka som passande nog heter Costa Cálida (”varma kusten”).

För den som vill läsa mer om mikroklimatet i Portmán finns information på portman.nu/portman/mikroklimat-i-portman.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 31 december 2022