Blodig batalj romare–kartager

Om exakt en månad drabbar romare och kartager samman i slaget om Cartagena, som stod för i år 2 222 år sedan. En blodig batalj, med romerska legionärer och kartager som försvarar sin stad, blir ett skådespel av sällan skådat slag.

Under drygt en vecka lever Cartagena upp i ett skådespel med tusentals tidstypiska deltagare. Den 20–29 september 2013 är Cartegena belägrat av naturtroget klädda romare och kartager – andra har mer fri kostymering – i en festival som blir större år för år: Cathagineses y Romanos.

Över 4 000 män och kvinnor bjuder på ett fest för ögat och krögarna på en fest för gommen. På lördagskvällen (28 september) tågar trupperna – och män, kvinnor och barn som bildar följe – längs Cartagenas huvudgata, Calle Major. Längs marschvägen finns överallt restaurangbord och åskådarstolar, för den som vill följa hela processionen. Det tar över två timmar innan hela tåget har passerat. En parad med romerska legionärer marscherar samma väg dagen före.

Marschen går från hamnen till ett lägerområde vid Cartagonova stadium och stormarknaden Eroski, där de olika legionerna har sina samlingar. Här får vi återuppleva blodiga bataljer, krögare säljer mat och dryck, konst- och mathantverkare bjuder ut sina alster. Lägret är öppet från sen eftermiddag till fem på morgonen tio dagar i sträck. För yngre deltagare finns ett stort nöjesfält under dagarna.

Festivalen slutar med ett hejdundrande fyrverkeri vid midnatt söndagen den 29 september.

Cathagineses y Romanos har pågått i tjugotalet år och vunnit flera utmärkelser.

Jörgen Bengtson