Midsommar på spanska

Midsommarafton är Sveriges största högtidsdag under sommaren. Även Spanien har ett midsommarfirande, La Noche de San Juan. Det är, liksom midsommarafton på svenska, en magisk natt som för människor samman till fest. Men den spanska midsommarafton skiljer sig en del från den svenska.

La Noche de San Juan infaller den 23 juni. Spaniens midsommarafton lockar människor till stränder i allmänhet och havet i synnerhet. Man tänder brasor, festar och skriver på ett papper ner önskningar eller något man inte längre vill ha; papperet kastar man på elden, som man sedan hoppar över för att ”bränna bort” sina bekymmer. I bland springer man på glödande kol. Runt midnatt är det dags att ”rena sig”; man ställer sig i vattenbrynet och går långsamt baklänges ut i vattnet, för att säkra lycka, hälsa och att ens önskningar ska gå i uppfyllelse året efter natten den 23 juni; en del badar helt och andra står i vattenbrynet och blöter sitt ansikte.

Spanien ger plats för barnen i denna fest, även om det är midsommarafton och midnatt.

Traditionerna varierar lite mellan olika platser, men elden, vattnet och önskemål som hamnar i elden, förenar de flesta.

I Sverige firar vi midsommarafton på en fredag i slutet av juni. Midsommardagen – som är den formella helgdagen till minne av Johannes Döparen – är sedan 1953 en rörlig helgdag. Fram till 1952 firade vi midsommarafton den 23 juni. Helgen infaller i närheten av sommarsolståndet, som har årets kortaste natt, vanligen natten mellan 20 och 21 juni.

Målningen visar spanskt midsommarfirande år 1875.

Portman.nu har en artikel om helg- och festdagar i Spanien. Läs mer på portman.nu/gora/helg-och-festdagar!

Jörgen Bengtson
Bild: Jules Breton