Portmán får nära storflygplats

Inom en nära framtid får Portmán en betydligt närmare flygplats än i dag. Alicante 80 minuter bort får konkurrens av Murcia internationella flygplats bara 30 minuter från Portmán.

Murcias nya storflygplats, Murcia Corvera/Murcia International Airport (RMU), skulle ha öppnat runt år 2010. Den ska ersätta Murcia San Javier och verkar sent om sider också kunna göra det.

Den nya upphandlingen av flygplatsdriften har nu gått in i sin slutfas och flygplatsen har äntligen fått en webbplats. Tre operatörer strider om ett 25-årigt kontrakt för att driva flygplatsen, som med största sannolikhet får direktflyg från Sverige.

Slaget står mellan halvstatliga spanska Aena, som ansvarar för all spanska storflygplatser utom en, argentinska Corporación América och franska Edeis. Tidigast i slutet av 2017 räknar Region Murcia med att Murcias flygplats ska vara igång.

Planerna för den nya flygplatsen – som ligger mellan provinshuvudstaden Murcia och Cartagena – är att den ska hantera 3,5 miljoner passagerare per år och senare kunna uppgradera till fem miljoner. Inom två timmars avstånd bor fyra miljoner människor.

Murcia San Javier har 1,2 miljoner passagerare i dag. I ett svenskt perspektiv skulle den med fem miljoner passagerare närma sig Sveriges näst största flygplats, Göteborg, i storlek. Göteborg hade knappt 6,4 miljoner passagerare 2016.

Läs mer om vilka flygplatser och flygbolag som är aktuella för den som ska till Portmán på portman.nu/resa-hit/flyg.

Jörgen Bengtson
Karta: Murcia International Airport