Cartagena

Portmáns närmaste storstad är den bubblande kultur- och handelsstaden Cartagena, som också är Spaniens största örlogsstad, en motsvarighet till Karlskrona.

Cartagena är också provinsen Murcias näst största stad, 15 minuter med bil väster om Portmán.

Kulturstaden med något för alla
Cartagena har drygt 200 000 invånare och ett skyddad läge. Det gjorde att folk tidigt slog ned sina bopålar här och att främmande makter slog sina lovar runt staden.

Cartagena bjuder på storstadsliv, restauranger, shopping och kultur. Här finns bland annat varuhuset El Corte Inglès, stormarknader som Carrefour och Eroski, lågprisaffärer som Lidl och Plus, massor av små affärer och ett stort köpcenter i stadens östra utkant.

I centrum ringlar huvudgatan Calle Mayor, som börjar i hamnen, och Calle del Carmen. Med sidogator bildar dessa gator ett trevligt myller av gågator med butiker, restauranger och folkliv.

Stort shoppingcenter
I Cartagenas östra utkant, bredvid industriområdet Torreciega på väg mot Portmán, ligger köpcentret Parque Mediterráneo med Media Markt, Carrefour, H&M, Zara, Jysk och ytterligare över 100 affärer och restauranger.

För den som vill upptäcka Cartagena med hjälp av cykel, finns cykeluthyrning på flera platser via kommunala Bicity. För att hyra måste man registrera sig med pass/id-kort, namn, adress och telefonnummer. Instruktioner finns på engelska.

Stora romerska lämningar
Cartagena har många romerska lämningar, bland annat en amfiteater som efter utgrävningen också har fått ett museum, Museo del teatro romano. Amfiteatern var på sin tid en av Romarrikets största. I Cartagena fanns också termer (bad).

Bland andra historiska lämningar märks Augusteum, där man tillbad kejsar Augustus, Casa de le fortuna, ett förmöget romerskt hem, Muralla púnica, punernas stadsmur (puner var romarnas namn på fenicier i allmänhet och karthagobor i synnerhet), Decumano, ruinerna av en romersk väg i centrala Cartagena, och ett stort antal museer.

Cartagena har också ruinerna av Spaniens äldsta katedral.

I stadens mitt finns en kulle med ruiner och lämningar från romartiden till 1800-talet.

Militärstad i nu- och forntid
Cartagena har en stor kommersiell hamn och är också bas för spanska Medelhavsflottan.

Stadens militära historia gör sig påmind i form av flera museer: sjöhistoriska museet Museo naval, marinmuseet Archivo histórico de la armada, artillerimuseet Museo de artilleria och inbördeskrigsskyddsrumsmuseet Refugios guerra civil.

Även i övrigt är Cartagena en rik museistad, med bland annat moderna museet Muram Museo regional de arte moderno, etnografiska museet Museo etnográfico, arkeologiska museet Museo arqueológico municipal, marinarkeologiska museet Arqua – Museo nacional de subacuática samt till och med ett museet för spetsar Museo regional de bolillo.

Årlig historisk festival
Cartagena har ett omfattande kulturliv vid sidan av museerna, vilket bland annat speglar sig i en årlig historisk festival under hösten, mängder av statyer och skulpturer, konstgallerier och utställningar, konsertlokaler och teatrar.

Det historiska festivalen Fiestas de carthagineses y romanos (Festivalen kartager och romare) är en årlig tillställning, som under två veckor i slutet av september engagerar över 5 000 amatörer i att levandegöra stadens historia för drygt 2 200 år sedan. Det är blodiga slag, läger, romersk cirkus, musik och fantastiska parader längs huvudgatorna, som under paraddagarna är kantade av restaurangbord och stolar för den som vill följa den över timslånga paraden på parkettplats.

Stad präglad av sina berg
Cartagena är präglad av sina berg. Två av dem, Las Galeras och San Julian, står som fort på var sin sida av hamnen. Ett berg ligger mitt i staden och har sedan nästan tusen år en borg, Castillo de la Concepción, som kröner klippan. Borgen är ett givet mål för turister, som kan ta sig dit med en panoramahiss på bergets framsida, den som är vänd mot hamnen.

I början av huvudgatan Calle Mayor, nära hamnen, ligger stadens imponerande stadshus i spansk renässansstil från 1907, Palacio Consistorial. Ett vakttorn mot torget, Torre del Reloj, ger stadshuset en särskild profil. Stadshuset är öppet för allmänheten.

I hamnen finns en trevlig promenad längs kajen. En utflyktsbåt gör turer i inre hamnen och ut på havet. Turen har spansk och engelsk guidning. Under sommaren finns flera specialturer, både till lands och havs.

Cartagena är populär hamn för kryssningsfartyg, som mer eller mindre varje dag ger hamninloppet en annan profil (bild).

Stad för över 2 000 år sedan
Cartagena tog plats i historien på 300-talet före Kristus. Staden blev den puniska världens viktigaste bastion på Iberiska halvön. När romarna erövrade Kartago, blev Cartagena (”Nya Kartago”) en viktig befästningsstad. Efter romarna följde 800 års moriskt styre.

 

Cartagena_C

Först under 1800-talet blev Cartagena återigen en viktig stad, nu som örlogs-, hamn- och industristad. Gruvnäringen i omgivningen blev en viktig intäktskälla också för Cartagena.

Under inbördeskriget på 1930-talet låg staden i stridslinjen.

När Murcia blev en självstyrande provins i det demokratiska Spanien, blev Cartagena sätet för dess parlament. Staden Murcía är säte för regeringen och provinsens största stad.

text och bild:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 3 januari 2017