Medelhavsmat hälsokost

Medelhavsmat är rena rama hälsokosten. Forskarna har belagt att mat från Medelhavet gör oss både yngre och friskare.

Medelhavsköket är hälsosamt, eftersom det är särskilt rikt på vitaminer, fibrer och nyttiga fetter. Många studier bekräftar att människor kring Medelhavet är mindre drabbade av typiska välfärdssjukdomar som övervikt, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.

– Hemligheten tycks finnas i en balanserad och sund diet med mycket grönsaker och frukt, olivolja, färsk fisk och skaldjur, skriver kocken Kurt Weid i Mas Amigos tidskrift Amigos (nummer 4, 2018).

De sex grundläggande elementen, som gör medelhavskusten till hälsokost, är:

Frukt och grönsaker vid alla tillfällen – som förrätt, tillbehör till varmrätt och frukt till efterrätt.

Baljväxter i stora mängder – bönor, linser och kikärtor i kombination med färska örter och kryddor.

Nyttiga oljor – olivolja som är rik på fleromättade och enkelmättade fetter (gäller även lin-, raps- och hampaolja).

Örter – rosmarin, basilika, salvia, koriander med flera örter innehåller hälsosamma ämnen som främjar ämnesomsättning och lindrar inflammationer.

Fisk och skaldjur – färsk fångst från hav snarare än kött ger högvärdiga och lättsmälta proteiner samt värdefulla omega-3-fettsyror och mineralämnen.

Njutningsfulla måltider – avstressade, njutningsfulla och långsam måltider.

I Portmán med omnejd finns alla möjligheter att köpa och äta bra medelhavsmat. På sidan Restaurangtips ger vi tips på bra restauranger och på Livsmedelstips tips på bra livsmedelsaffärer och marknader.

Text och foto:
Jörgen Bengtson