Spanien avslutar ”hälsonödläge”

I dag avslutar Spanien sin ”hälsonödläge”. För första gången sedan oktober 2020 går det att resa mellan alla regioner i Spanien, utan restriktioner.

— Det är som nyårsafton, säger en firande Oriol Corbella i Barcelona till nyhetsbyrån AFP.

Regionerna är fortsatt ansvariga för att bekämpa spridningen av covid-19, men det ska ske inom ramen för existerande lagstiftning. Regionerna får till exempel besluta om bland annat öppettider och maxtak för gäster på exempelvis restauranger. Men de får inte längre utförda utegångsförbund och fatta andra, liknande beslut.

För turismen innebär det ett stort lyft. Nu kan folk flyga till Spanien utan restriktioner i resor innan landet. De spanska regionerna och kommunerna har steg för steg lyft restriktioner för bland annat restauranger och butiker.

För resenärer från Sverige och övriga Schengenländer gäller fortsatt att man måste ha ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test. Det visar alltså att man inte är smittad med covid-19. Resultat måste styrkas med orginalintyg, i pappersformat eller digitalt, på spanska, engelska, framska eller tyska. Kravet gäller resenärer vare sig de kommer med flyg, bil eller båt.

Vid flygresa till Spanien ska man också fylla i en hälsodeklaration. Mer information finns på särskild hemsida på engelska.

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay