Julfirande i Spanien skiljer sig

Julfirandet är i Spanien skiljer sig från det vi är vana vid i Sverige. Julafton är inte någon stor högtid som i Sverige. Inte heller juldagen ligger i topp i spanjorernas firandet. Det gör däremot trettondag jul, Tre heliga kungars dag, som spanjorerna säger. Vi talar om Tre vise män, och tillmäter inte trettonhelgen någon större betydelse.

Några dagar före jul råder febril aktivitet på torg och kyrkor runt hela Spanien. Då sätter man upp årets ”Belén”. Så sker även i lilla Portmán. ”Belén” är spanska för ”Betlehem” och ”julkrubba”. Bilden visar en liten detalj i en klassik julkrubba i provinsen Murcia.

Skillnaden mot våra svenska krubbor, som förekommer i många hem och kyrkor, är att de spanska krubborna är större och finns inte bara i kyrkor utan också på torget i varje spansk stad eller by. Det kan – som i Cartagena eller Murcia – vara enorma kreationer med hus, gårdar, hantverkare, floder, marknader och människor, som visar hur livet var kring året för Jesu födelse och levnad.

I vissa byar så görs även vissa Beléns levande med vanliga människor som klär ut sig till dåtidens fåraherdar, till Josef, Maria, de visa männen och så vidare.

8 december börjar julfirandet med den nationella helgdagen Den obefläckade avelsen (La Inmaculada Concepción). Denna dag firar man Maria, inte Jesu födelse som många tro.

22 december tar julfirandet fart med något högst profant, det stora spanska jullotteriet, kallat Den fete (El Gordo). Den har fått smeknamnet El Gordo på grund av de enorma mängder pengar man kan vinna. Den totala vinstpotten ligger i år på 2 380 miljoner euro! Julens lottodragning har skett sedan den 22 december 1812. Den direktsänds sedan många år på TV och radio från Teatro Real i Madrid.

24 december är julafton, som inte är någon stor högtid i Spanien. Men det är denna dag – snarare än juldagen – som man firar. Julafton heter på spanska nochebuena, ”goda natten”, och då äter man en av de stora familjemiddagarna under året. Tomten kan komma med presenter till barnen denna kväll eller på juldagens morgon, men än så länge är det mindre vanligt. Efter måltiden går många spanjorer till midnattsmässan, eller som den kallas för i Spanien, Tuppens mässa (La Misa del Gallo).

25 december är juldagen (Natividad del Señor), som är helgdag i Spanien. Juldagen är en lugn familjedag, då man tar en promenad, träffar släkt och vänner samt äter en stor lunch. De flesta butiker är stängda. Annadag jul är vanlig vardag.

28 december är värnlösa barns dag (Día de los Santos Inocentes, bokstavligt “De heliga oskyldigas dag”). Dagen är större än i Sverige, där vi knappt vet varför vi har den – för att hedra de oskyldiga barn som Herodes lät mörda i jakten på Jesus. I Spanien är det en glad och skämtsam dag, en spansk motsvarighet till första april, då både enskilda och massmedier excellerar i att lura folk.

31 december är nyårsafton (Nochevieja, bokstavligt Den gamla natten). Precis som i Sverige och många andra länder lyssnar man till tolvslaget, i Spanien från Plaza del Sol i Madrid. Strax innan klockan slår tolv, är det tradition att äta tolv vindruvor, en på varje klockslag, då sekunderna blir lite längre än vanligt.

1 januari är nyårsdagen (Día del Año Nuevo), som är helgdag. Festligheterna från nyårsafton fortsätter vanligen flera timmar in på nyåret.

5 januari är trettondagsafton, då De tre vise männen – Kasper, Melker och Baltsar – kommer till de spanska barnen med presenter. De tre vise männen heter på spanska De magiska kungarna (Los Reyes Magos) och spelar ungefär samma roll som jultomten i Sverige. Spanska barn skriver brev till de tre kungarna och besöker dem i köpcenter och stora butiker. Vid skymningen går eller åker kungarna i parad genom städer och byar i hela Spanien och från paradvagnar kastar man ut godis och även små presenter till barnen. 

6 januari är trettondagen och julafton för alla barn, för på morgonen får barnen sina julklappar. De får det till minne av denna dag, då de tre vise männen anlände till Betlehem med gåvor som guld, rökelse och myrra. Den 7 januari börjar vardagen igen, ett månadslångt julfirande är över.

Under toppvijetten Göra finns en fyllig artikel om Helg- och festdagar i Spanien.

text och foto:
Jörgen Bengtson