Choklad från grunden

Choklad är en älskad dryck världen över. I Spanien står ordet ”Valor” både för en chokladkedja och en stad, som gav chokladkedjan dess namn. Den lilla staden Valor ligger i Villajoyosa, som är det spanska namnet på La Vila Joiosa, norr om Alicante, 1.45 timmar från Portmán.

Museo del Chocolate, grundad 1998, håller till i ett förnämt hus från artonhundratalet, där Chocolates Valor började sin verksamhet 1881. I dag, fem generationer senare, är Valor en av Spaniens ledande chokladtillverkare.

Här får den chokladintresserade en kunnig, väldoftande och smakrik rundvandring som är gratis. Guidningen tar besökaren igenom milstolpar i chokladens och Valors historia. Naturligtvis finns också en museibutik – med choklad.

Det hela börjar med en introduktion till råvaran, kakaobönerna, som de finns 20 till 30 av i en kakaofrukt. Kakaoträdet har sina rötter i Amazonas och Sydamerika. Den första chokladen kom till Europa med Christofer Columbus 1502.

Chokladens historia är alltså mer än 500 år gammal.

Till en början var choklad enbart en dryck. De rostade och malda kakaobönerna blandades med honung eller socker, för att få bort den bittra smaken. Sedan blev de serverad med mjölk som varm eller kall chokladdryck till bättre bemedlade.

Efter drygt 200 år utvecklade chokladtillverkarna kunskap, som gjorde att man med Henri Nestlés uppfinning av torrmjölk 1875 kunde göra chokladkakor och annan choklad i fast form. Resten är historia.

Museo del Chocolate finns på Avinguda Pianista Gonzalo Soriano, 13, 03570 La Vila Joiosa, Alicante.

Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 6 juli 2021