Murcia

Norr om Cartagena ligger provinsen Murcias huvudstad och största stad, Murica. Den kallas Europas trädgård, för att det finns så mycket frukt-, grönsaks- och blomsterodlingar i Seguradalen där Murcia ligger.

Murcia har cirka 440 000 invånare och är därmed Spaniens sjunde största kommun. Med förorter har storstadsregionen cirka 700 000 invånare.

Storstad med torrlagd flod
Murcia ligger på en högplatå, omgiven av berg.

Genom högplatån och staden rinner floden Segura, med park och strandpromenad (bilden). En stor del av året är Segura en torr flodbädd. När regn kommer, får Murcia vanligen huvuddelen av årets nederbörd på några dagar. Då och då svämmar floden över och dränker delar av staden, som skedde 1946, 1948, 1973 och 1989.

Murcia har heta somrar, med bland de högst uppmätta temperaturerna i södra Europa, och milda vintrar, där temperaturen även på natten håller sig över nollstrecket.

Kulturella och kulinariska läckerheter
Murcia är en storstad med kulturella och kulinariska läckerheter.

Vid Segura i stadens mitt ligger torget Glorieta, stadens centrum med bland annat stadshuset.

I Murcias gamla stad finns ett gytter av trevliga gågator och gränder. Här står en imponerande katedral (bilden), byggd 1394–1465, och biskopspalats.

Murcia har många barockbyggnader, konst av Murciaskulptören Francisco Salzil och mycket kultur i övrigt.

Murcia är också känd för sin lokala gastronomi, som speglar sig i många restauranger och tapasställen.

Berömda påskprocessioner
Murcia har allt för den som vill shoppa loss: mängder av butiker i stadens centrum, flera stora shoppinggallerior – och Ikea-varuhus.

Murica har två universitet och en filial till tekniska högskolan i Cartagena.

I dag är Murcia i högsta grad en handels- och administrationsstad.

Murcia har kostnadsfri, trådlöst internet (wifi). Det finns flera hundra anslutningspunkter, där man utan inloggning kan koppla upp sig mot internet.

Murcia har också turistbussar, som man hoppar på och av i egen takt.

I Spanien är Murcia känt för sina påskprocessioner och stadens stora vårfest, Fiestas de Primavera.

Grundad av morer
Murcia grundades av emiren av Córdoba, Abd ar-Rahman II, år 825 efter Kristus och fick namnet Mursiya.

Murcia var länge en viktig del av morernas välde, starkt befäst, med ett avancerat bevattningssystem som gjorde området till en viktig kornbod. Här fanns också en omfattande tillverkning av keramik, silke och papper som exporterades till länder runt Medelhavet.

När det kristna Spanien definitivt erövrade Murcia 1302, gick staden in i en nedgångsperiod.

Under 1700-talet levde Murcia upp igen, mycket tack vare silkesindustrin, för att sedan uppleva ytterligare en nedgångsperiod under 1800-talet. Napoleons trupper plundrade staden 1810; en stor jordbävning ödelade mycket 1829 och förde med sig pest och kolera; översvämning drabbade staden 1879.

Murcia har fått en plats i teknikhistorian genom att autogirons uppfinnare, Juan de la Cierva, kommer härifrån.

Regionen mer än Murcia
Under 1900-talets senare hälft fick Murcia åter ett uppsving. I dag är staden en av Spaniens ledande handels-, tjänste- och utbildningsstäder, vilket Ikeas tidiga etablering är ett exempel på.

Det finns mycket att göra i provinsen Murcia. På länken More than 100 enjoyable ideas in the Region of Murcia finns hundratalet förslag på aktiviteter runt om i Murciaregionen.

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 3 januari 2017