Lorca

Lorca är en av södra Spaniens mest omskrivna städer, med Lorcaborgen på en klippa över staden. Den har varit både en juvel från den moriska tiden och det kristna Spaniens sista utpost mot det muslimska (moriska) väldet.

Lorca är värd en resa och ligger nära Portmán, knappt 1,5 timmar bort med bil. Det är lagom för en dagsutflykt, där man med fördel tar kustvägen Aguilas–Cartagena. Den vägen är i sig är en upplevelse, på tillresan eller frånresan.

Strategisk stad
Lorca är en av provinsen Murcias största och historiskt mest betydelsefulla städer, med 60 000 invånare i staden och 92 000 i kommunen. Därtill är Lorca Spaniens näst största stad till ytan, 1 675 kvadratkilometer, större än Öland. Staden sträcker sig från berget Sierra del Caños södra sluttningar ner till havet. Floden Río Guadalentín rinner genom staden.

IMG_4025

Lorca är en mycket gammal stad, en av Spaniens äldsta.

Lorca har varit befolkad kontinuerligt sedan yngre stenåldern (neolitiska stenåldern) för 5 500 år sedan. Under bronsåldern kom den viktiga kulturen El Argar.

Romarna befolkade och styrde Lorca under århundraden, då kallad Lurqa.

Sedan följde den moriska tiden, först som en underordnad del av kalifatet Córdoba och från 1042 som det moriska kungadömet Lorca, som ingick i kungadömena Taifa. Under den muslimska tiden hette staden Lurka.

Kristna tar över
Frontlinjen mellan det kristna och muslimska Spanien gick i Lorca. År 1244 erövrar Ferdinand III av Kastilien och Léon och hans son, prins Alfred X av Kastilien, Lorca. Lorca blir då den sydligaste utposten mot det moriska kungadömet Granada. När sedan Granada faller i spanska händer 1492, försvinner hotet från söder och staden börjar växa.

Under 1600-talet växer Lorca till en modern stad. Men den är fortfarande en del av bålverket mot det muslimska väldet, nu i form av det Ottomanska väldet, som till och från hotar kusten. Därför behåller Lorca länge ansvar för kustens försvar, som också förklarar varför denna bergsstad har en kustdel och därför är så stor till ytan.

Drabbat av pest och jordbävningar
Lorca har inte bara drabbats av krig och folkfördrivning – muslimer och judar drevs bort från staden eller dödades sedan det kristna Spanien erövrat staden – utan också av pest, översvämningar och jordbävningar.

IMG_4109Pesten slår till på 1600-talet och halverar befolkningen. Stadens vattenreservoar rämnar den 30 april 1802, dränker staden, förstör massor av byggnader och dödar cirka 700 personer. En flodvåg kräver mer än 50 människors liv den 19 oktober 1973. Flera allvarliga jordbävningar har drabbat staden, senast den 11 maj 2011, med förödelse och död som följd.

Trots alla umbäranden växer staden från 1600-talet och framåt. Lorca får praktfulla kyrkor som San Patricio (enda kyrka i Spanien tillägnad Irlands skyddshelgon Sankt Patrik) och kloster som Monasterio de las Monjas de Abajo, rådhuset och torget Plaza de España (år 1941 utsedd till nationell historisk och konstnärlig plats), många palats och monument. Lorca blir barockstaden och ett himmelrike för målare, skulptörer och gravörer.

År 1845 har Lorca vuxit till Murcias största stad.

Borgen står över allt
Över staden vaktar Lorcas borg, i dag kallad Solborgen (La fortaleza del sol). Borgen var uppdelad i en militär del och en civil del, där folk både bodde permanent och kunde ta sin tillflykt. Morerna byggde borgen mellan 700-talet och 1100-talet.

När Alfred X av Kastilien (på spanska Alfonso) erövrar stad och borg 1244, bygger han ett nytt försvarstorn, Alfonsíntornet (Torre Alfonsína). Detta torn bildar, tillsammans med Espolóntornet (Torre del Espolón), den centrala delen av borgen.

IMG_4090

Utanför den militära delen, ligger vad som historiskt var civila bostadskvarter. Borgen var i bruk som försvarsanläggning till 1492. Här fanns under flera hundra år kristna och judiska bostadskvarter. Vid arkeologiska utgrävningar under 2000-talet hittade man en synagoga, orörd sedan det kristna Spanien fördrev judarna.

Borgen förföll efter 1492, men i slutet av 1700-talet börjar Bourbonkungarna att rusta upp borgen. Sedan blir borgen övergiven igen, innan Spanien 1985 förklarar borgen för kulturellt minnesmärke. Med start 1998 börjar renoveringen, som återger borgen och borgområdet mycket av dess forna glans.

Mängder av aktiviteter
Den som vill upptäcka Lorcaborgen på egen hand, gör det lätt med ljudguide på engelska – som ingår i entrébiljetten – och bra gestaltningar av miljön längs vägen runt borgen. För att se Alfonsíntornet och synagogan måste man dock följa med på särskild guidning, som ingår i priset.

IMG_4069

Under framför allt sommarhalvåret finns massor av aktiviteter i borgen, som levandegör miljön. Här finns bageri och servering för dagens besökare. Här möter man alkemist och stenhuggare, graverare och andra hantverkare. Arkeologer och guider fördjupar kunskapen på plats. Här finns vattenreservoarer och bevattningskanaler, katapult och kanoner.

Det går bra att gå till och från borgen, även om det bara finns bilväg dit. Vid entrén finns parkering. Ett minitåg går till och från borgen. Här finns också ett paradorhotell – parador är lyxhotell placerade i historiska byggnader som borgar, slott, kloster, palats och liknade miljöer i Spanien och den spansktalande världen.

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 4 maj 2022