Guadalest

Guadalest, eller El Castello de Guadalest, är en liten stad norr om Alicante. Den är ett av Spaniens mest besökta turistmål. En del säger att staden är det tredje mest populära besöksmålet i Spanien efter Pradomuseet i Madrid och Alhambra i Granada.

Staden, eller snarare byn, klättrar på berget. Gatorna är så smala att bara gående –  inte bilar – får plats.

Staden har, som namnet säger, ett kastell, en borg från 1100-talet, San José (bilden). Guadalest ligger majestätiskt 548 meter över havet, knappt två mil norr om Benidorm. Samhället har cirka 200 invånare. Guadalest och ytterligare fem samhällen – Benimantell, Benifato, Beniardá, Confrides och Abdet – bildar Guadalestdalen.

Guadalest var fram till 1609, då muslimerna fördrevs ut Spanien, en morisk ort. Staden drabbades svårt av två stora jordskalv 1644. Först störtade borgen delvis samman i ett jordskalv den 22 juli. I december lades stora delar av bebyggelsen i ruiner. Med tiden blev borgen delvis restaurerad.

Från borgen har man en fantastisk utsikt över staden och omgivningen, där den turkosa insjön ligger, som är en del av Rio Guadalest.

Det finns mycket att se i Guadalest: • borgen San José/Sant Josep, byggd på 1000-talet • stadshuset • rådhuset på Plaza San Gregorio • stadstornet Alcalà • barockkyrkan Mare de Déu de l’Assumpció • museer om etnologi, tortyr, veteranbilar, miniatyrer, salt- och pepparströare samt dockskåp.

Mer information finns på: www.destinoguadelest.com

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 4 maj 2022