Spansk vård bäst i Europa

Trodde du att spansk sjukvård var ”mañana”, ineffektivitet och dålig kvalitet? Tänk om! Spansk sjukvård är i absolut världsklass, bäst i Europa och nummer tre i världen, mätt i effektivitet i den årliga studie, som den amerikanska nyhetsbyrån Bloombergs publicerar.

Bloombergs rankar varje år sjukvården i närmare 200 länder genom att skapa ett health-efficiency index (HEI). Indexet säger inget om vilken kvalitet som är högst, men väl var man får mest vård för pengarna, vilket naturligtvis också säger en hel del om kvaliteten.

Spanien är främsta land i Europa enligt HEI, följt av Italien (plats 4), Norge (11), Schweiz (12), Irland (13), Grekland (14), Frankrike (16), Portugal (18), Finland (19), Sverige (22), Polen (24), Turkiet (26), Nederländerna (28) och Tjeckien (30).

I topp globalt ligger Hongkong (1) och Singapore (2). En lång rad länder ligger före de europeiska topparna: Sydkorea (5), Israel (6), Japan (7), Australien (8), Taiwan (9), Förenade Arabemiraten (10), Nya Zeeland (15), Kanada (16), Kina (20), Mexiko (20), Libanon (23), Costa Rica (25), Thailand (27) och Malaysia (29). USA kommer först på plats 54.

Indexet är baserat på medellivslängd minst 70 år, BNP per invånare på mer än 5 000 USA-dollar och folkmängd på minst fem miljoner invånare.

Den som besöker eller bor i Spanien behöver alltså inte oroa sig för den spanska sjukvården. Dock gäller det att ha sjukförsäkring som gäller. Billigast och enklast är den europeiska sjukförsäkringen, som inte kostar svenskar något. Det gäller bara att skaffa sig ett sjukförsäkringskort i Sverige (bilden), vilket är kostnadsfritt.

Lilla Portmán har egen vårdcentral, trots att samhället bara har cirka 1 000 bofasta invånare. Byn har också eget apotek. Räkna dock inte med att personalen pratar engelska.

Jörgen Bengtson