Spanien börjar återvända

Coronapandemin har slagit hårt mot Spanien, vars regering stängde ner hela landet i ett ”nationellt nödläge” den 15 mars 2020. Den 28 april redovisade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez regeringens plan för att återgå till en ”ny normalitet”. Den kommer att ske i fyra olika faser, där man steg för steg öppnar landet och ökar rörelsefriheten, med start den 2 maj 2020.

Fas 0 börjar den 2 maj. Då kommer man att ha möjlighet att gå ut för att träna eller ta en promenad, men med restriktioner som att det får vara maximalt en timme. Småföretag som frisörer kan öppna för att ta bokningar och restauranger för hemleverans av mat. Inga resor är tillåtna till andra provinser, utan en motivering som till exempel arbete. Den allmänna karantänen kommer att fortsätta till den 24 maj.

Fas 1 startar den 11 maj. Mindre butiker får öppna. Barer och restauranger får öppna sina uteserveringar med 30 procents kapacitet (notera att man inte kan vara inne i lokalen). Hotell kan öppna men man får ej vistas i de allmänna utrymmena så som restaurang, lobby, pool etcetera. Kyrkor öppnar men får endast fyllas med en tredjedel av sin kapacitet.  

Fas 2 startar den 25 maj. Restauranger, barer och andra lokaler får öppna inomhus med en tredjedel av sin kapacitet. Biografer, teatrar etcetera får också öppna med en tredjedel av sin kapacitet, medan kyrkor får fylla 50 procent av bänkarna. Vissa utvalda skolor öppnar för barn under sex år, där båda föräldrar måste arbeta utanför hemmet; generellt är alla skolor stängda och öppnar åter i september. Man får förflytta sig till sin semesterbostad om den finns i samma provins som huvudbostaden.  

Fas 3 startar 8 juni. Restauranger, barer etcetera får öppna helt och hållet om lokalen kan säkerställa säkerheten och social distans. Köpcenter öppnar med 50 procent av sin kapacitet och med en säkerhet att två meters avstånd kan hållas. Stränder öppnas, förutsatt att det går att upprätthålla social distansering; detaljer kommer senare. Mer fri rörlighet generellt. 

Dessa datum gäller om en provins uppfyller samtliga krav för att gå vidare in i nästa fas och om insjuknande och dödstal går i rätt riktning.

Efter den 25 juni kan man förflytta sig mellan olika provinser om berörda provinser har uppnått denna sistnämnda fas. Exempelvis kan inte Madridbor åka till Murciaregionen om inte båda provinserna uppnått och klarat av fas 3. 

Mycket är fortfarande oklart, och ingen vet vilka regler som ska gälla efter den 25 juni om man uppnått alla faser. Det innebär bland annat att det är oklart vilka regler som kommer gälla för allmänna och gemensamma pooler och stränder i sommar.

Detta innebär att vi ännu inte vet när utländska turister kan åka till Spanien och när de som har semesterbostäder i Spanien kan återvända. Mycket talar för att en öppning kommer från den spanska semestermånaden augusti, men det är inte klart än.

Den spanska regeringen har i början av maj kommunicerat att internationella flyg kan komma att tillåtas först i oktober.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 9 maj 2010