Snö i Torrevieja – inte i Portmán

Den här veckan drog ett snöoväder fram över den spanska sydkusten. Torrevieja fick snö för första gången sedan 1911, enligt en rapport Portman.nu fått. Men Portmán höll nollan och snön stången, även om bergen som omger Portmán i dag hade snö.

Förklaringen till detta är mikroklimatet i Portmán.

Portmán har – genom sitt söderläge med berg på tre sidor – ett härligt mikroklimat. En del av förklaringen är att havsvattnet längs kusten utanför Portmán är fem grader varmare på vintern än vattnet söder om Mazzarónbukten eller längre norrut.

Kusten Costa Cálida (”varma kusten”) gör skäl för namnet. Vattnet längs den cirka 250 kilometer långa kusten i Mazzarónbukten är på vintern cirka fem grader varmare än i angränsande vatten i Medelhavet. Anledningen är kustens skyddade läge i Mazzarónbukten, som sträcker sig från udden Cabo de Palos i Murcia strax öster om Portmán till Cabo de Gata i Almería.

Det kalla vattnet från Atlanten, som kommer in genom Gibraltar sund, passerar men når inte in i Mazzarónbukten och till samhällen som Portmán. Det betyder att havet i Portmán är varmare på vintern än på Solkusten längre söderut eller på Vita kusten (Costa Blanca) med Torrevieja längre norrut.

Jörgen Bengtson
Foto: Jim Finnegan