December fullt av firande

Ingen månad i Spanien slår december som ”firarmånad”. December har en blandning av både profant och religiöst firande, som ingen annan månad på året. Häng med på en tur i december och början av januari!

För den som vill fördjupa sig i spanska högtidsdagar, både nationella och regionala, både religiösa och profana, finns en artikel om detta på portman.nu/gora/helg-och-festdagar.

6 december
Konstitutionsdagen, ”Día de la Constitución Española”, är till minne av folkomröstningen 1978, då spanjorerna godkände den nya grundlagen. Folket fick frågan: ”Godkänner ni konstitutionsförslaget?” I alla provinser segrade ”ja” med bred marginal. Den 27 december 1978 godkände kung Juan Carlos I konstitutionen. Sedan dess firar Spanien den 6 december som ankomsten av ”frihet, mångfald, tolerans och framsteg”.

8 december
Den obefläckade avlelsen, ”La Inmaculada Concepción”, markerar början på det officiella julfirandet. Dagen firar man jungfru Maria och avelsen av Jesus. Det handlar om hur man förbereder Jesu födelse och hur Maria – från det ögonblick hon blev skapad – ska ha fått Guds nåd att leva ett liv utan synd och skam.

22 december
Stora julotteriet, La Lotería de Navidad, är ett synnerligen kommersiellt inslag i julfirandet, som får hela Spanien att stanna upp. Under många timmar har spanska medier direktsändning från dragningarna i lotteriet, som är en nationell angelägenhet utan motsvarighet i Sverige. Det är också världens största eller näst största återkommande lotteri, därom tvistar de lärda. Huvudvinsten kallas el Gordo (”den stora”).

24 december
Julafton, ”Nochebuena”, blir på kvällen den tid på året, då man äter den viktigaste familjemiddagen. Vanliga huvudrätter är stekt lamm eller kalkon med efterrätt i form av turrón. Många går sedan på midnattsmässa, där just denna gudstjänst markerar övergången från advent till jul.

25 december
Juldagen, ”Natividad del Señor”, är en nationell helgdag, då det mesta är stängt. Det är en dag för reflexion och för tid med sina nära och kära.

26 december
Annandag jul
, Día de San Esteban (”Helige Stefans dag”), är nationell helgdag i Spanien.

28 december
Värnlösa barns dag, ”Día de los Santos Inocentes”, firar spanjorerna för att hedra de oskyldiga barn, som kung Herodes lät mörda i jakten på det nyfödda Jesubarnet. Det är dock inte – som man kan tro – en dag av allvar i Spanien, utan snarare en dag som påminner om första april i bland annat Sverige. Människor skämtar med varandra och lurar sina vänner. På stan sprider folk tvålskum, som finns att köpa på burk. I press, radio och tv excellerar medierna med konstiga nyheter och ”aprilskämt”.

31 december
Nyårsafton, ”Nochevieja”, är en profan högtidsdag, om än inte helgdag. Det är en stor firardag, både i bostaden och på krogen. Maten är åter central, intas sent på kvällen och består av mycket skaldjur. Vid tolvslaget äter man tolv vindruvor, en på varje klockslag. Sedan ropar man högt ”Feliz Año Nuevo” och tittar på lokalt eller tv-sänt fyrverkeri, på tv gärna från Plaza del Sol i Madrid.

1 januari
Nyårsdagen, Día de Año Nuevo, är helgdag. Mycket av nyårsfirandet fortsätter under årets första timmar. Spanjorerna går inte och lägger sig, när det nya året har inträtt.

5–6 januari
Trettondagsafton, Día de los Reyes magos (”Heliga tre kungars dag”, i Sverige talar vi om ”De tre vise männen”), är julhelgens stora festdag. Det är barnens högtid och dagen för julklappar.

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay