Mer sol än övriga Spanien

Portmán med omnejd har mer sol än resten av Spanien och norra Medelhavet. Här lyser solen mer och varmare än på Solkusten (”Costa del Sol”) längre söderut.

Portmán har ett mycket bra klimat och nästan alltid bra väder. Den här delen av Spanien har osedvanligt bra klimat. Bilden visar pool och trädgård i samfällighetsföreningen Puerta Vallarta, som hör till husen.

Hus i söderläge
Både byn Portmán och våra bostäder ligger i söderläge, vilket gör att de badar i sol året om. Poolen flödar också i sol.

Bostädernas uteplats (bostad nummer 46) respektive takterrass (bostad nummer 51) har sol från morgon till kväll, då solen går ner bakom bergen i väster.

Bostaden med stor uteplats (46:an) har en plattsatt trädgård, som är framskjuten mot havet, så murarna mot grannen i väster och öster inte skymmer solen. Det går att krama ur de sista solstrålarna varje dag året om. Uteplatsen är insynsskyddad.

Bostaden med takterrass-solterrass (51:an) har sol i än större omfattning, eftersom terrassen har sol från alla väderstreck och dessutom ligger högt och insynsskyddat. Här maximerar man alltså solintaget.

Region med 320 soldagar per år
Portmán ligger i en region med i genomsnitt 320 soldagar per år. Klimat är enligt experter ett av världens bästa, med en medeltemperatur på cirka 19 grader Celsius. Här skiner solen mer än i övriga Spanien, med behövligt regn då och då.

Världshälsoorganisationen (WHO) korade 1986 La Manga och dess omnejd, där Portmán ingår, som ett område med ett av världens bästa klimat: det är relativt varmt på vintern och inte för hett under sommaren.

Bilden är från Portmánbukten vid solnedgång.

Lokal väderkoll
Det finns en aktuell väderprognos för Portmán från finska Foreca på Portman.nu:s startsida, med uppgifter om väder, temperatur, vind och sikt timme-för-timme samt sextimmarsprognos kommande dygnet och en tvådygnsprognos. Ett klick bort finns detaljerad information och tiodygnsprognos. På vintern är temperaturen cirka två grader varmare i Portmán än Foreca anger. Temperaturen i solen är 30–40 grader.

Sommaren i Portmán är het, i juni–septembers brukar medeltemperaturen mitt på dagen vara 30–35 grader i skuggan.

Vår och höst, april–maj respektive andra halvan av september–oktober, håller sig medeltemperaturen runt 25 grader i skuggan.

Vintern är svalare, men har ändå en medeltemperatur på närmare 20 grader, enstaka dagar över 25 grader. Temperaturen i solen, som är den viktiga för soltörstande nordbor, är alltid behagligt varm, upp till 30–40 grader. Vinter i Portmán är alltså som sommar i Sverige. På natten är det dock kallare än svensk sommar.

Många väderprognoser
På den speciella sidan om väder, med det föga överraskande namnet ”Väder”, finns vädret för Portmán från olika vädertjänster:
• spanska Aemet med vädret på Playa Lastre i Portmán
• finska Foreca med vädret i Portmán
• norska Yr med vädret i Portmán

Aemet har också kartor för Spanien och enskilda orter, med min- och maxtemperatur, nederbörd och uv-strålning.

Boka din plats i solen här!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 4 januari 2024