Mer sol än övriga Spanien

Portmán med omnejd har mer sol än resten av Spanien.

Portmán har ett mycket bra klimat och nästan alltid bra väder. Den här delen av Spanien har osedvanligt bra klimat. Bilden visar pool och trädgård, som hör till husen.

Radhus i söderläge
Både byn Portmán och våra radhus ligger i söderläge, vilket gör att de badar i sol året om. Poolen flödar också i sol, när den lyser.

Husens uteplats respektive takterrass har sol från morgon till kväll, då solen går ner bakom bergen i väster.

Huset med stor uteplats (nummer 46) har en plattsatt trädgård, som är framskjuten mot havet – och insynsskyddad – så murarna mot grannen i väster och öster skymmer inte solen. Det går att krama ur de sista solstrålarna varje dag året om. Uteplatsen är insynsskyddad.

Huset med takterrass/solterrass (nummer 51) har sol i än större omfattning, eftersom terrassen har sol från alla väderstreck och dessutom ligger högt och insynsskyddat. Här maximerar man alltså solintaget.

Region med 320 soldagar per år
Portmán ligger i en region med i genomsnitt 320 soldagar per år. Klimat är enligt experter ett av världens bästa, med en medeltemperatur på cirka 19 grader Celsius. Här skiner solen mer än i övriga Spanien.

Världshälsoorganisationen (WHO) korade 1986 La Manga och dess omnejd, där Portmán ingår, som ett område med ett av världens bästa klimat: det är relativt varmt på vintern och inte för hett under sommaren.

Lokal väderkoll
Vi har en aktuell väderprognos för Portmán från finska Foreca på vår startsida, med uppgifter om väder, temperatur, vind och sikt timme-för-timme samt sextimmarsprognos kommande dygnet och en tvådygnsprognos. Ett klick bort finns detaljerad information och tiodygnsprognos. På vintern är temperaturen cirka två grader varmare i Portmán än Foreca.

Sommaren i Portmán är hett, i juni–septembers mitt brukar medeltemperaturen vara 30–35 grader i skugan.

Vår och höst, april–maj respektive andra halvan av september–oktober, håller sig medeltemperaturen runt 25 grader.

Vintern är svalare, men har ändå en medeltemperatur på närmare 20 grader, enstaka dagar över 25 grader. Temperaturen i solen, som är den viktiga för soltörstande nordbor, är alltid behagligt varm, 25–40 grader. Vinter i Portmán är alltså som sommar i Sverige. På natten är det dock kallare.

Många väderprognoser
På vår speciella sida om väder, med det föga överraskande namnet ”Väder”, har vi samlat vädret för Portmán från tre olika vädertjänster:
• spanska Aemet med vädret på Playa Lastre i Portmán
• finska Foreca med vädret i Portmán
• norska Yr med vädret i Portmán

Aemet har också kartor för Spanien och enskilda orter, med min- och maxtemperatur, nederbörd och uv-strålning.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 6 april 2019

Lämna en kommentar