Mikroklimat i Portmán

Portmán har – genom sitt söderläge med berg på tre sidor – ett härligt mikroklimat. En del av förklaringen är att havsvattnet längs kusten utanför Portmán är upp till fem grader varmare på vintern än vattnet söder om Mazzarónbukten eller längre norrut.

Portmán har mycket sol och ett ovanligt varmt hav.

Varmare kustvatten än söderut
Kusten Costa Cálida (”varma kusten”) gör skäl för namnet. Vattnet längs den cirka 250 kilometer långa kusten i Mazzarónbukten är på vintern upp till fem grader varmare än i angränsande vatten i Medelhavet. Anledningen är kustens skyddade läge i Mazzarónbukten, som sträcker sig från El Mojón i Mar Menor i norr till Cuatro Calas i Águilas i söder.

Det kalla vattnet från Atlanten, som kommer in genom Gibraltar sund, passerar men når inte in i Mazzarónbukten och till samhällen som Portmán. Det betyder att havet i Portmán är varmare på vintern än längre söderut. Bilden visar solnedgång i Portmánbukten en januaridag.

Mikroklimat i Portmán
Både byn Portmán och våra hus ligger i söderläge, vilket gör att de badar i sol året om.

Bostädernas uteplatser har sol från morgon till kväll.

Bostaden med stor uteplats (nummer 46) är framskjuten mot havet – murarna mot grannen i väster och öster skymmer inte solen – och gör att man kan krama ur de sista solstrålarna varje dag. Uteplatsen är också insynsskyddad.

Bostaden med stor takterrass (nummer 51) har sol i än större omfattning, eftersom terrassen har sol från alla väderstreck och dessutom ligger högt och insynsskyddat.

Portmán har eget mikroklimat, med varma vintrar och inte fullt så heta somrar som i övriga Spanien. Byn ligger mellan berg och hav, med berg på tre sidor och havet på den fjärde sidan. Havet utanför är upp till fem grader varmare på vintern än längre norrut eller söderut längs kusten.

Soliga vinterdagar i Portmán är varma som svenska sommardagar.

Boka din plats i solen här!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 4 januari 2024