Spanien lägger krisen bakom sig

Spanien börjar lägga finanskrisen bakom sig. Det märks i Portmáns omnejd, med mer kommers i köpcenter och bostadsbyggande som långsamt, långsamt börjar ta fart.

Portmáns närmaste köpcenter, Espacio Mediterráneo, har allt sedan det öppnade i början av finanskrisen haft massor av tomma butikslokaler. En del är fortfarande tomma, men för första gången är alla 20 butikslägen, i delen som rymmer stormarknaden Carrefour, fyllda med affärer.

Närmaste stora köpcenter norrut, Zenia Boulevard, cirka 40 minuter från Portmán, lyckades med konststycket att öppna mitt uppe i finanskrisen och hyra ut nästan alla butiker. Nu börjar också nya bostäder att växa upp i La Zenia, som samhället utanför Zenia Boulevard heter.

För den som funderar på att köpa lägenhet, radhus eller villa i Spanien, är tillfället rätt att göra det nu. Marknaden har bottnat och priserna stiger nu långsamt. Den som söker och har is i magen, kan hitta bostad till bra pris.

På kusten har fastigheterna tappat 25–50 procent i värde. Nyproduktionen, som legat nere sedan fastighetskrisen, har åter börjat göra avtryck i statistiken men nu med lägre prisnivåer än tidigare.

Vi har haft hyresgäster som använd vårt radhus som bas, för att hitta en egen plats i solen. Om du går i hus- eller lägenhetsköpartankar hittar du en hel del matnyttig information på vår webbplats, www.portman.nu. Vi har nu också en ny sida, som särskilt informerar om vad man ska tänka på om man funderar på att köpa bostad i Spanien.

Jörgen Bengtson