Svenskar letar bostäder

Efter coronapandemin har svenskar både börjat resa till Spanien och leta efter fritidsbostad i landet igen. Efterfrågan är stark bland svenskar och övriga nordbor, även om stigande inflation och räntor kan dämpa efterfrågan. Möjlighet finns till klipp på bostadsköp. Våra bostäder i Portmán ligger bra till, för den som vill söka efter lägenheter och hus i kustprovinserna Alicante, Murcia och Almería.

Portman.nu har en speciell sida om hus- och lägenhetsköp i Spanien, Köpa bostad!

Ny statistik från Spaniens motsvarighet till fastighetsregistret, Registradores, talar sitt tydliga språk. Svenskarna har köpt 104 procent flera bostäder 2022 jämfört med 2021.

– Det finns en pandemieffekt där marknaden i Spanien pausades och mängder av människor fick avvakta. Det har funnits ett uppdämt behov, säger Fredrik Kullman, verkställande direktör för Bjurfors Utland, till nyhetsbyrån TT (SvD 220519).

Till detta kommer att arbetsgivare har förändrat synen på distansarbete efter att pandemins restriktioner är borta och att man kan tillbringa längre tid borta.

– Det ser vi också på de bostäder som nu efterfrågas, det är mera radhus eller villkor med pool eller terrass när det tidigare var mindre lägenheter, säger han.

Priserna har börjat öka igen efter coronapandemin men är fortsatt låga utanför högexploaterade områden.

Nyproduktionen är fortsatt låg, det är med andra ord främst på ”begagnatmarknaden” man hittar bostäder – och kan göra klipp.

Bilden visar den gemensamma poolen i spanska Puerto Vallarta, med radhusen som finns till uthyrning i bakgrunden.

Text och foto:
Jörgen Bengtson