Portmán på väg att lyfta

Fastighetskris, eurokris och coronakris har satt djupa spår i det spanska samhället. Butiks-, kafé- och bankdöden har dragit fram över samhället Portmán, med cirka tusen invånare. Men nu verkar det att ha vänt.

Kaféet Affogato flyttade i våras till större lokaler på lilla torget ovanför huvudgatan Calle Polavieja, anställde ytterligare en person, utvidgade menyn, ställde i ordning tiotalet sittplatser inomhus och införde generösare öppettider.

I Affogatos gamla ”hål i väggen” i hörnet Calle Polavieja och Calle Carrión finns nu en sommaröppen glassbutik, Heldaos Antiuxiona.

Mellan Affogato och Antiuxiona finns ett nyöppnat mäklarkontor.

Restaurangen Los Tres Pacos på Calle don Florencio Florenciano bygger i denna stund om sina utrymmen, för att kunna ta emot flera gäster i fräschare lokaler.

Kaféet och baren Portus Magnus på Paseo Miguel Santana-Portmán sjuder av liv och har flera bord utomhus än tidigare.

Granne med Portus Magnus har en barberare öppnat.

I gamla hamnen på Calle del Puerto huserar sedan senhösten 2022 en utmärkt restaurang, La Cantina del Club Náutico Portmán. Den har öppet året om fredag–söndag och sommartid flera dagar i veckan.

Men den stora nyheten är att två svenskar, Susanne Ferrer Graham och kubanskfödda Alexis Ferrer, flyttat till Portmán. De driver/äger glassbar och restaurang i Rönninge, Salem.

Alexis och Susanne kom till Portmán i somras, har dragit igång sociala nätverk som Facebokgruppen ”Expats in Cartagena (Spain) and surroundings” och öppnar senare i höst servering på La Liga. Det är en folketshus- eller bygdegårdsliknande verksamhet, som drivs av Asociación liga de vecinos de Portmán. Här kommer de att öppna kafé/bar med lättare rätter, främst tapas men med nordisk och kubansk tvist, servera dryck och kreationer med lokal glass, frukt, grädde och andra godsaker. De kommer också att ”jobba med roliga event av olika slag”, som involverar lokalbefolkningen.

Vad är bakgrunden till att ni flyttar till Portmán?

– Vi behöver mer värme, säger Susanne Ferrer Graham.

Varför öppnar ni restaurang?

– För att vi är vana vid att driva restaurang och för att vi vill föra en rolig tradition vidare, att ge liv åt La Liga och vara en del av ett detta nav i Portmán.

När räknar ni med att öppna La Liga?

– Vi planerar att mjukstarta i november 2023.

Har ni andra tankar kring detta?

– Ja, vi vill ha bra samarbeten och främja lokala möten, till exempel genom att förmedla lokala bergsguider, erbjuda nyckelservice för bostadsuthyrning, språkkafé och danskvällar.

Text och foto:
Jörgen Bengtson