Fler väljer Spanien för semester

6,5 miljon utländska turister besökte Spanien under februari 2015, en ökning med 4,5 procent jämfört med 2014.

Spanien ökar i popularitet som semesterland. Varje tid har sin ”våg” av turister och semesterbostadsköpare. Först var det tyskar, sedan britter, därefter ryssar och nu amerikanare. Det är visserligen en skillnad på vilka som åker till Spanien som turister och vilka som köper sig ett semesterhem i den spanska solen. Men det finns ett samband mellan turister och semesterbostadsköpare.

Det nya i år är att antalet ryska turister är på tillbakagång och att amerikanarna är på frammarsch.

I februari 2015 ökade turister från USA med 18,7 procent jämfört med ett år tidigare. Antalet ryska turister minskade med 20,2 procent.

Nordbor fortsätter att vara många, både som turister och som bostadsköpare.

Ett annat tecken på att turismen växer i Spanien är att fastighetsmarknaden åter har tillväxt. Enligt EU:s statistikorgan Eurostat hade byggsektorn i januari 2015 en tillväxt på 14,4 procent jämfört med EU-genomsnittet på 3 procent, i båda fallen jämfört med ett år tidigare. Spanien hade den överlägset största tillväxten i byggsektorn i EU, där flera länder – till exempel Storbritannien och Italien – hade negativ tillväxt.

För den som funderar på att köpa hus eller lägenhet i Spanien, är Portman en bra bas för att undersöka marknaden närmare. Åt norr ligger populära Costa Blanca. Åt söder finns orörda Costa Cálida.

Jörgen Bengtson