Snabbtåg Orihuela–Madrid

Alla vägar bär till Madrid. Så ser mycket av järnvägsnätet ut i Spanien. Kusten har inte något sammanhängande järnvägsnät. Dock har järnvägsförbindelsen från Portmáns närbelägna stad Orihuela fått snabbtåg via Elche till Madrid 

Den 1 februari 2021 började snabbtåg AVE gå från Orihuela, Elche och Alicante till Madrid. I takt med att coronan släpper sitt grepp om Spanien räknar man med flera avgångar än de två i vardera riktning, som markerade starten i vintras.

Resan tar i genomsnitt två timmar och 22 minuter.

AVE står för Alta Velocidad Española, som betyder ungefär ”Spanska Höghastigheten”. AVE är också en fågel. Operatör är Renfe, motsvarigheten till spanska SJ.

AVE går på särskilda spår, som har normalspårvidd (1 435 millimeter) istället för spansk bredspårvidd (1 668 millimeter). Normalspårvidden gör att tågen sedan 2013 är förbundna med Frankrike.

Totalt är AVE-linjenätet drygt 300 mil, det längst i Europa och näst längsta i världen. Tågen har en fart på upp till 310 kilometer per timme.

Kartan visar nätets omfattning efter invigningen av linjen från Orihuela. Nya linjer är under byggnation eller planerade.

Jörgen Bengtson