Vingårdar i Portmáns närhet

Spanien är i hög grad vin. I Portmáns närhet i provinsen Murcia finns tre av Spaniens klassiska vindistrikt. För den som vill göra en heldagsutflykt eller – ännu hellre – en utflykt med övernattning, rekommenderar vi en tur till det största vinområdet, Jumilla.

Jumilla är största vinområdet i Murcia mätt i vinodlad yta, följt av Yecla och Bullas. Alla ligger drygt en timma från Portmán med bil.

Staden och området Jumilla ligger 130 kilometer och 1.25 timmar bort. Staden har flera hotell och än fler boenden på gårdar utanför, för den som vill göra en utflykt med övernattning. Här finns också flera vinmuseer och framför allt många vingårdar öppna för visning, provning och inköp.

Jumilla är inte bara en gammal stad och stort vinodlarområde, utan också en geografiskt utbredd kommun. Med sina 972 kvadratkilometer är den till ytan Spaniens åttonde största kommun. 

Dess historia kan man med fördel möta i stadens många museer, kyrkor och andra byggnader.

Dess vin möter man på restauranger, i barer och på vingårdar. När man säger ”bodega”, tänker de flesta på en plats där man kan köpa vin eller en vinbar.

”Bodega” betyder snarare ”vingård”. Det finns drygt tio av dem som är öppna för allmänheten i Jumillaområdet. Dessa erbjuder guidade turer, vinprovning och vinförsäljning. Till dessa bodegor kommer oräkneliga produktionsställen kallade ”bodega”.

Portman.nu har en sida om vingårdar, med fokus på Jumilla, under rubriken Göra.

Bilden visar ett av vinmuseerna, Museo del vino Hacienda del Carche. Det ligger på en vingård, som också har restaurang. 

text och foto:
Jörgen Bengtson