Påsk spännande i Portmán

Påsken är alltid spännande för gäster från norr i en by som Portmán, med påskprocessioner och påskmåltider.

Skärtorsdagen, Jueves Santo, är inte helgdag i Spanien och firas inte heller som helgdagsafton.

Långfredag är den stora påskhelgdagen i Spanien, Viernes Santo. Då tågar folk i stora, allvarsamma processioner genom varje stad och by, med stora skaror som följer processionerna från gatan.

Påskprocessionen går genom Portmán och andra byar och städer på kvällen, efter mörkrets inbrott. Det ger ett kusligt intryck att möta dessa katolska påskprocessioner för första gången. I många byar klär man sig traditionsenligt i vita kåpor i processionen. För den som inte känner till traditionen, för tanken lätt till Ku-Klux-Klan-klädda figurer i USA.

Påskdagen är också en viktig helgdag, Domingo de Resurrección.

Annandag påsk, Lunes de Pascua, är helgdag i provinsen Murcia, där Portmán ligger, och i grannprovinsen Valencia. I resten av Spanien är inte annandag påsk helgdag.

Typiskt för påsken är också måltiderna. Här finns mer av likheter med svensk påskmat, eftersom kristenheten har många gemensamma matnämnare under påsken. Typiskt för påskmåltiden i Spanien – till skillnad från Norden – är att man intar den mitt på dagen, eller snarare större delen av eftermiddagen, och inte på kvällen.

Jörgen Bengtson