Utflyktstips

Det finns många utflyktsmål i Portmáns omnejd eller lite längre bort. Här är våra favoriter att se och delvis göra.

Läs mer under Se och Göra!

Alhambra, Granada, en imponerande morisk fästning från 1200-talet, som är ett av Unescos världsarv. Man tar sig till Alhambra via en nordlig eller sydlig väg från Cartagena. Ett tips är att köra kustvägen i en riktning – och därmed få vackra kustvyer och små byar längs vägen – och den snabba motorvägen i bergen i den andra riktningen.

Granada

Cala Cortina, Cartagena, en liten vik med strand som ligger som en oas mellan inre och yttre hamnen i Cartagena. Här finns en utmärkt liten sandstrand, en typisk spansk restaurang, Mares Bravas, med massor av havets läckerheter och ett folkliv där ickespanjorer är exotiska. Restaurangen är öppen året om. Badstranden är blåflaggad och går också att nyttja året om. Man tar sig till Cala Cortina via vägen från Cartagena till oljehamnen Escombreras eller från Escombreras.

Cartagena, Murcia, en kultur-, handels- och hamnstad som har mycket att erbjuda, 15 minuter med bil från Portmán. Här finns mycket att se och göra vid alla tider på dygnet. Staden är rik på kultur, historia, restauranger och shopping. Cartagena är värd mer än ett besök.

Elche, eller Eix som staden heter på valencianska, är känd för två saker: palmer och skor. Här finns ett av Unescos världsnaturarv, Europas största samling av palmer. Elche är också känd som ”skornas huvudstad”; följaktligen finns här massor av försäljningsställen en bit utanför stadskärnan, som säljer skor. Elche är också känt för ett rikt kulturliv och intressant historiskt centrum.

Lerbad, naturlig spa i helande lerbad, finns i Lo Pagán, San Pedro del Pinatar, Mar Menor. Här kan man täcka kroppen med salt- och mineralrik lera, för att sedan avsluta kuren med dopp i salta innanhavet Mar Menor, där vattnet har betydligt högre salthalt än i Medelhavet utanför.

Lorca, Murcia, har varit bebott i minst 5 500 år. Här finns romerska lämningar, som hör till de finaste i Spanien; på den tiden hette staden Ilura eller Heliocroca.

Under den moriska tiden var Lorca det kristna Spaniens utpost mot det muslimska väldet (bilden). I dag finns många möjligheter att uppleva Lorca i svunnen tid. Mer information på www.lorca.es.

Mar Menor, Murcia, är Medelhavets största innanhav och har högre salthalt än det omgivande Medelhavet. Mar Menor (”lilla havet”) har utmärkta badstränder och möjligheter till vattensporter. Utflyktsbåtar gör det möjligt att se Mar Menor från sitt rätta element och se de fem vulkanöar som finns i denna jättelagun. Mer information på bland annat www.enmarmenor.com.

Marknader, finns i varje stad eller by en gång i veckan. Större städer har daglig torghandel eller saluhall. Lokala marknader är inte bara färska livsmedel, utan också allt från snabbmat till kläder, med priser som vanligen är lägre än i butikerna och oftast har prutmån. En av de största finns lördagar i Playa Flamenca (bilden). Utöver vanliga marknader finns naturligtvis loppmarknader.

• Murcia, huvudstad i provinsen med samma namn, är Portmáns närmaste riktigt stora stad, med katedral, Ikea och ett myller av människor, upplevelser och shopping. Mer information på turismodemurcia.es.

Salinas y Arenales, Mar Menor, regional nationalpark i form av en våtmark mellan La Manga del Mar Menor och San Pedro del Pinatar. Här finns flamingor, albatrosser, doppingar, sothöns, hägrar, ugglor, måsar och speciella spanska karpar. Ett besökscenter ger bra orientering; på engelska heter det Salinas Wetland Research and Conservation Centre.

Sierra Espuña, Murcia, en regional nationalpark skapad av en person, Ricardo Codorniu, som i 1800-talets slut återplanterade området med skog. Han är känd som ”trädaposteln”. Sierra Espuña erbjuder storslagen utsikt, rikt djurliv, slingrande vägar, en resa genom flera växtzoner, ett landskap som växlar med årstiderna och har snö vintertid. Det finns ett besökscenter.

Sierra Minera de la Unión, La Unión, Murcia, bergen som varit föremål för bergsbruk i tusentals år. Ett trevligt sätt att bekanta sig med gruvnäringen är att vandra i området. Vandringsleden Portmán–La Unión går genom gruvlandskapet, med Medelhavet och Portmán som fond, och slutar i friluftsmuseet Parque minero i den historiska gruvstaden La Unión. Från La Unión man kan ta bussen tillbaka till Portmán. I centrala La Unión finns också ett gruvmuseum.

Tabarca, Alicante, Spaniens minsta ö med bofast befolkning. Tabarca har varit piratnäste och fängelseö. Här finns en gammal stad med ringmur. På öns norra del finns ett nedlagt fängelse och en fyr (bilden). Ön är populär för den som vill snorkla eller hitta en vik för sig själv. Vattnen runt Tabarca är marin nationalpark, den första i Spanien. Båtar går till Tabarca från främst Santa Pola, som ligger närmast, men också från Torrevieja, Guardamar, Alicante och Benidorm.

Tapastur. Det kan man ägna sig åt i varje stad eller större by när som helst på dygnet. Tapa är en liten rätt, som serveras som tilltugg till vin, öl eller annan dryck. Tapa kommer från ordet ”tapar”, som betyder ”att täcka”. Tapa, med eller utan fat, är helt enkelt ett ”lock”, som man lägger på ett vin- eller ölglas. Tapas finns i alla varianter. Om man vill ha en större tapa, tar man in en ración eller en media (halv ración). Vanligast är dock att man beställer flera tapas. Ett trevligt sätt att upptäcka ett samhälle är att ta en tapastur mellan olika barer och restauranger och kombinera olika tapas med varierande glas vin och cava (spansk champagne).

Vandringar. Det finns gott om vandringsleder, stigar och grusvägar i Portmán med omnejd. Flera av dem går ovanför Portmán på vägar som varit en del av gruvnäringen. Andra går till La Unión, till eller i regionala nationalparken Calblanque, som gränsar till Portmán i öster; en av dessa går från landsvägen till La Manga Golf upp till ett nedlagt kustartilleribatteri med fantastisk utsikt över hela Mar Menor; bilden visar utsikt från denna vandring till Batería de Las Cenizas. Mer information på sidan Vandringar.

Vinprovning i Bullas, Murcia, är en upplevelse. Här finns ett vinområde med ursprungsskyddat vin, organiserade vinturer och vinmuseum. Mer information på www.bullas.es.

Länkarna ovan till webbplatser utanför denna är i många fall på spanska. Använd Google translate för att översätta från spanska till svenska, som vanligen ger en begriplig och garanterat roande översättning. Kvaliteten på översättningen blir vanligen bättre om den sker från spanska till engelska. Många av webbplatserna har avdelningar på engelska.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Foto vinglas: Pixabay

Sidan uppdaterad 23 augusti 2022