Hus vid havet

Våra två bostäder (hus/lägenheter) blickar ut över Medelhavet, har sol från morgon till kväll. Några hundra meter bort ligger Medelhavet och stranden Playa del Lastre med restauranger. Horisonten är fri, utan hus eller skymmande träd mellan hus och hav.

Bostäderna ligger i en huslänga mot havet i en by – eller liten stad om man så vill – som heter Portmán. Husen ingår i samfällighetsföreningen Puerto Vallarta, som består av 70 bostäder. Man når respektive bostad via ett trapphus från en privat innergård med pool, palmer och pergola eller direkt från ett privat garage i källarvåningen.

Två hus att hyra
Vi har två lägenheter/hus till uthyrning, båda topprustade och med luftkonditionering och värme i alla rum.

Båda bostäder ligger i söderläge mot Medelhavet, där man också hittar byns badplats, Playa del Lastre. Vågorna är inom hör- och synhåll. Inga hus finns mellan dessa bostäder och havet några hundra meter bort.

Bostad med stor uteplats (nummer 46) ligger en trappa upp, åtta trappsteg från entrén och innergården, femton trappsteg från garaget.

Den har terrass med klinker samt stor, generös och insynsskyddad uteplats med stor markis.

Man når uteplatsen via två stora glasdörrar från det ljusa vardagsrummet. Medelhavet ligger några hundra meter bort, inom syn- och hörhåll.

Huset vätter i norr mot en härlig innergård med pool, palmer och pergola. Här finns också utedusch.

Bostad med stor takterrass (nummer 51) ligger två trappor upp, tjugotre trappsteg från entrén och innergården, trettioen trappsteg från garaget.

IMG_3748

Den har en balkong åt havet med stora glasdörrar från det ljusa vardagsrummet. En andra balkong ligger åt innergården med stora glasdörrar från stora sovrummet. Till detta kommer en stor takterrass med fantastisk utsikt åt söder och Medelhavet några hundra meter bort och åt norr mot innergården och bergen.

Portmán och havet utanför har ett mikroklimat – vattnet är upp till fem grader varmare i Costa Cálida (Varma kusten) än i resten av Medelhavet.

Husen ligger i en genuin spansk by – som turistindustrin inte har förstört – med en tvåtusenårig historia.

I Portmán är gatorna lugna och säkra, folk lever här året runt och är vänliga, affärer och restauranger är öppna året om, gatubelysningen är tänd på natten och gatorna är städade. Människor man möter är vänliga och hälsar även på främlingar.

Vardagsrum med havsutsikt
Båda bostäderna har samma planlösning, men är spegelvända.

Hallen leder in i det ljusa vardagsrummet med havsutsikt. Två höga glasdörrar öppnar våningen mot havet, antingen mot en uteplats (nummer 46) eller mot en balkong (nummer 51).

Vardagsrummet har matbord med plats för upp till åtta personer (nummer 46) respektive sex personer (nummer 51), soffor, sittmöbler, bokhylla med böcker, sällskapsspel och leksaker, trådlöst och trådburen internet, musikanläggning och stor platt-tv med massor av svenska, norska, danska och engelskspråkiga tv-kanaler. Det finns också två klappstolar i lägenheten.

Bostad nummer 46 har vinkelsoffa, som går att omvandla till dubbelsäng, och två härliga skinnfåtöljer. Nummer 51 har två soffor i vinkel och regissörstol.

PageLines- Matrumsdelen_av_vardagsrummet.jpg

Kök med allt man behöver
Köket har utsikt mot havet och en bardisk med barstolar (enbart nummer 51).

Köket har alla husgeråd, som man förväntar sig i ett välutrustat hem, bland annat:
• induktionshäll, ugn och fläkt
• mikrovågsugn, utegrill (gas) och bordsgrill
• kyl och frys
• kaffebryggare och kapselbryggare
• vattenkokare
• brödrost och smörgåsgrill
• elvisp och mixerstav

PageLines- Koket.jpg

Tvättstugan ligger utanför köket, mot havet. En glasdörr släpper in ljus från tvättstugan till köket. Tvättstugan har tvättmaskin, torkställning, ho – och havsutsikt. Tvättstugan har stora skjutfönster mot havet och myggfönster. Öppna fönster gör att tvätten torkar snabbt och köket har havsbris. 

Terrass mot havet
Bostaden med stor uteplats (nummer 46) har uteplats med klinkergolv, inramad av en vitkalkad mur. Uteplatsen är insynsskyddad från vägen nedanför huset genom en hög mur och gata som ligger betydligt lägre. På terrassen finns bord för åtta personer, fyra fällbara vilfåtöljer i trä, fem plastfåtöljer och en stor markis. Till alla stolar hör lösa dynor. Här finns också en utegrill (gasol) redo för tjänst när den flyttats ut från tvättstugan.

Till bostaden hör även två solbäddar, som man kan använda på terrassen eller vid poolen, samt två parasoller och kylväska till poolen eller stranden.

Bostaden med takterrass (nummer 51) har takterrass med klinkergolv. Trappan leder upp från en liten balkong med bord, stolar och markis; här finns också ett litet förråd. Takterrassen är insynsskyddad, har hänförande utsikt mot havet i söder, fin utsikt mot innergården med pool och palmer i norr samt bergen i väster och öster. Takterrassen har ett segel till tak, förvarad i takterrassförrådet, som ger skugga när man vill ha det. På takterrassen, eller i de två förråden, finns fyra bord, varav ett har plats för tio personer, sex fällbara vilfåtöljer i trä, två fällbara vilfåtöljer i plast och fyra plastfåtöljer. Till alla stolar hör lösa dynor. Här finns också en stor utegrill (gasol), som gör takterrassen idealisk för grillparty.

Medelhavet nära
Till respektive bostad hör också två solbäddar, som man kan använda på takterrassen eller vid poolen, samt två strandstolar, två strandmattor, parasoll och kylväska till poolen eller stranden.

Medelhavet ligger några hundra meter bort, väl synligt från uteplatsen respektive takterrassen. Här finns både Portmáns officiella badplats, Playa del Lastre, och en lång strand mot havet, som bildar ytterdelen av Pormánbukten.

Två sovrum
Från entréhallen når man via en mindre hall in i de två sovrummen.

PageLines- Stora_sovrummet.jpg

Stora sovrummet har en härlig dubbelsäng med sänghurts, inbyggd garderob med gott om förvaring. kyla på sommaren och värme på vintern.

Rummet i bostaden med uteplats (nummer 46) har sänghurts, sekretär med byrålådor och stora fönster mot trädgården och poolen några meter bort.

Rummet i bostaden med takterrass (nummer 51) har två höga glasdörrar, som går ut till en liten balkong med bord och stolar. Rummet har jalusier, som stänger ute värmen på sommaren. Fönstren har inbyggt myggnät, som gör att man kan få fläktande vind från trädgården när det är varmt. Lilla sovrummet har två sängar, stor garderob och byrålådor – och samma fina utsikt som från stora sovrummet.

Det finns även en extrasäng till ett av sovrummen eller vardagsrummet.

Fönstren har inbyggt myggnät, som gör att man kan få fläktande vind från trädgården när det är varmt.

PageLines- Badrummet.jpg

Badrummet når man från lilla hallen. Badrummet har generöst handfat, gigantisk spegel, elvärme i form av eluppvärmd handdukshängare, dusch med fläkt samt toalett.

Gästtoaletten når man från entréhallen. Här finns toalett, handfat, spegel och badrumsskåp.

Portman_ritning

Planritningen är på bostad nummer 46. Nummer 51 är spegelvänd.

Privat garage
Garaget ligger i källaren. Man når det via nedfarten från vägen (garage nummer 3) och från trapphuset. Varje bostad har sin egen parkeringsplats.

Det går också bra att parkera på gator utanför huset.

Kyla och värme
Klimatanläggning finns med separata enheter i vardagsrummet och de två sovrummen. De fungerar oberoende av varandra, ger kyla när det är varmt och värme när det är kallt. Alla fönster och altandörrar har myggfönster, som gör att man vanligen klarar sig utan luftkonditionering under den varma delen av året och kan sova med öppet fönster större delen av året.

Dricksvattnet är rent men rejält klorerat. Båda bostäderna har avkalkningsanläggning, vilket ger bättre smak på vattnet och gör att man slipper problem vid tvätt och disk. Till detta kommer vattenrening för dricksvatten i form av stor filterkanna (Brita) för kylskåp (nummer 51) eller separat tappkran i köket med renat vatten (nummer 46), som gör att man alltid har rent vatten utan bismak att dricka och laga mat med.

Säkerheten är hög, både i och runt husen, med säkerhetsdörr, altandörr med lås samt videoporttelefon. Området har låsta grindar till trapphus, innergård och garage. Portmán är en lugn by, med ovanligt låg brottslighet.

Inflyttning och utflyttning kan ske under samma dag.

Boka din plats i solen här!

Text och bilder:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 9 januari 2023