Checklista inför resan

Det är mycket att tänka på inför en utlandsresa, även om man kommer långt med att bocka av ”pass, pengar och piletter”.

Här kommer en samling handfasa tips:

Reseskydd: Kontrollera vad du har för reseskydd via din hemförsäkring. Fundera på om du är i behov av att komplettera med avbeställningsskydd eller reseförsäkring. Kolla vilka kompletterande försäkringar – som avbeställningsskydd – som går att teckna till hemförsäkringen; det brukar vara billigaste alternativet; det är också bra att kolla vad som ingår om du betalar resan med kreditkort eller betalkort. Om du betalar resan med kort kan exempelvis avbeställningsskydd och självriskeliminering på hyrbil upp till ett visst belopp ingå utan kostnad.

Sjukförsäkringskort: Kom ihåg att beställa och ta med ditt Europeiska sjukförsäkringskort. Det ger dig rätt till medicinsk vård inom EU/EES, Schweiz och Storbritannien på samma villkor som hemlandets invånare. Kortet är gratis och beställs från Försäkringskassan. Om du har ett kort, kolla att det inte har gått ut – som på bilden!

Biljetter: Kolla att du har flygbiljetterna med dig, både för utresan och hemresan. Se också till att bekräfta resan kort tid före avgång och hemresa.

Pass: I passfrihetens EU måste man ha pass eller godkänt nationellt id-kort – körkort duger inte – för att resa till eller från Spanien. Inom Norden behöver man ingen legitimation alls; det är lika fritt att resa i Norden som att resa i Sverige. I EU:s Schengenområde utanför Norden, dit Spanien hör, måste man alltid ha med sig pass eller nationellt id-kort.

Pengar: Kortbetalningar är inte lika vanliga i Spanien som Sverige, men blir allt vanligare. Använd betalkort eller kreditkort, dels för att betala, dels för att ta ut kontanter. Det kan vara värt att kolla med din bank vad det kostar i form av uttagsavgift och valutapåslag. Tänk också på att betala i euro, när du kan välja mellan euro och kronor, för kursen är bättre vid eurobetalning.

Bil: Om du kör egen bil, kom ihåg att ta med körkort, registreringsbevis i original och försäkringsbevis. Grönt kort behövs inte inom EU/EES, Schweiz och Storbritannien.

Mobilt bredband: Mobilt bredband har samma pris i Spanien/EES-området som i Sverige, åtminstone upp till viss förbrukningsnivå. Använd trådlöst internet i våra hus och gratis wifi på restauranger.

Mobiltelefon: Ett sätt att göra telefonin billigare, är att använda ip-telefoni, det vill säga att ringa över internet. Då blir det gratis, där man har gratis internet som i våra bostäder och många kaféer/restauranger.

Personlig säkerhet: Var extra uppmärksam när du reser till och från resmålet. Ha koll på värdesaker, skylta inte med kamera, mobil, dator, smycken, plånbok etcetera. Väl framme på resmålet, tänk på att inte lämna dörrar och grindar öppna – lås gallergrind (bostad 51) och terrassdörrslås (bostad 46), när du lämnar bostaden. Portmán är dock en ovanligt trygg och säker plats i Spanien.

Praktiskt om Portmán: Läs igenom – ta gärna med pappersutskrift – ”Praktiskt om Portmán”, som vi skickar till alla hyresgäster. Där finns det mesta man bör tänka på i bostaden och vistelsen i Portmán.

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 3 januari 2024