Checklista inför resan

Det är mycket att tänka på inför en utlandsresa, även om man kommer långt med att bocka av ”pass, pengar och piletter”.

Här kommer en samling handfasa tips:

Reseskydd: Kontrollera vad du har för reseskydd via din hemförsäkring. Fundera på om du är i behov av extra reseförsäkring. Kolla vilka kompletterande försäkringar som går att teckna till hemförsäkringen, vilket brukar vara billigaste alternativ, eller vad som ingår om du betalar resan med kreditkort eller betalkort. Om du betalar resan med kort kan exempelvis avbeställningsskydd och självriskeliminering på hyrbil upp till ett visst belopp ingå utan kostnad.

Sjukförsäkringskort: Kom ihåg att beställa och ta med ditt Europeiska sjukförsäkringskort. Det ger dig rätt till medicinsk vård inom EU/EES och Schweiz på samma villkor som hemlandets invånare. Kortet är gratis och beställs från Försäkringskassan.

Biljetter: Kolla att du har flygbiljetterna med dig, både för utresan och hemresan. Vissa flygbolag straffar hårt den som inte har flygbiljetter (boardingcard) utskrivna på förhand.

Pass: I passfrihetens EU måste man ha pass eller godkänt nationellt id-kort – körkort duger inte – för att resa till eller från Spanien. I Norden behöver man ingen legitimation alls; det är lika fritt som att resa i Sverige. I EU:s Schengenområde utanför Norden, dit Spanien hör, måste man alltid ha med sig pass eller nationellt id-kort, som knappast förekommer i Sverige. I praktiken gäller alltså pass.

Pengar: Kortbetalningar är inte lika vanliga i Spanien som Sverige, men de blir allt vanligare. Använd betalkort eller kreditkort, dels för att betala, dels för att ta ut kontanter. Men kolla med din bank vad det kostar i form av uttagsavgift och valutapåslag; det varierar stort, från noll till flera tiotals kronor i uttagsavgift respektive skillnader i procent i valutapåslag. Tänk också på att betala i euro, när du kan välja mellan euro och kronor, för kursen är bättre vid eurobetalning.

Bil: Om du kör egen bil, kom ihåg att ta med körkort, registreringsbevis i original, försäkringsbevis och grönt kort.

Mobilt bredband: Mobilt bredband utomlands är fortfarande dyrare än i Sverige, även om lagstiftning har tvingar ner priserna utomlands. Använd trådlöst internet i våra hus och gratis wifi på restauranger (flera har det i Portmán).

Mobiltelefon: Tänk på att samtalskostnaderna forfarande är högre utomlands än i Sverige, även om de har minskat kraftigt. Det är billigare att ta emot samtal än att ringa. Ett sätt att göra telefonin billigare, är att använda Skype och liknande tjänster på platser där man har gratis internet.

Personlig säkerhet: Var extra uppmärksam när du reser till och från resmålet; ha koll på värdesaker, skylta inte med kamera, mobil, dator, smycken, plånbok etcetera. Väl framme på resmålet, tänk på att inte lämna dörrar och grindar öppna. Portman är dock en ovanligt trygg och säker plats i Spanien.

Text och bild:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 7 januari 2017


Lämna en kommentar