Portmán – spansk by

Våra bostäder ligger i byn Portmán på Costa Cálida (”varma kusten”) i södra Spanien, mellan badparadiset Mar Menor och storstaden Cartagena. Närmaste grannar i norr är Costa Blanca och Torrevieja samt i nordväst miljonstaden Murcia.

Portmán hittar man på historiska kartor, men inte alltid på dagens. Byn ligger på kusten ungefär halvvägs mellan Cartagena i väster och Cabo de Palos i öster, cirka 75 minuter med bil söder om Alicante flygplats.

Två serpentinvägar – en från öster och en från vänster – leder ner till byn.

Genuin spansk by
Portmán är en verkligt genuin spansk by eller småstad, oförstörd av turistindustrin.

Portmán ligger omgiven av berg på tre sidor, med Medelhavet i söder.

Lokalbefolkningen på knappt 1 000 invånare är långt större än de soltörstande besökarna från Nordeuropa och Madrid.

På bilden ligger samfällighetsföreningen Puerto Vallarta i förgrunden, där våra två bostäder finns i huskroppen mot havet. På innergården finns Portmáns största pool och en härlig trädgård med palmer och pergola. Puerto Vallarta var de första moderna husen byggda för soltörstande nordeuropéer och för spanjorer, som vill ha ett behagligt liv i solen.

Här är besökarna som inte talar spanska fortfarande något av ett exotiskt inslag. ”Utlänningarna” har inte tagit över den lokala miljön, som fallet är i turistdominerade orter som Torrevieja och pärlbandet av samhällen på Costa Blanca och Costa del Sol.

Lugnt, tryggt och vänligt
Portmán har en tvåtusenårig historia och en spännande framtid.

I Portmán är gatorna lugna och säkra, folk lever här året runt, affärer och restauranger är öppna även under vinterhalvåret, gatubelysningen är tänd på natten och gatorna är städade.

Bybilden är också typiskt spansk. Gatorna vindlar sig fram mellan huset och klättrar på berget. Byggnaderna är låga, gatorna trånga, torgen många. Människor man möter är vänliga och hälsar även på främlingar.

Har det mesta
Portmán har det mesta av lokal service – från snabbköp och restauranger till hälsocentral och apotek. Om man jämför med ett svenskt samhälle av motsvarande storlek, blir man förbluffad över vilket utbud Portmán har.

Lördagar är det torghandel på huvudgatan, som ligger två kvarter från Puerto Vallarta.

Om man söker hålligång, får man ta bilen en kvart åt öster till La Manga del Mar Menor eller åt väster till Cartagena.

Cirka 45 minuter bort ligger provinshuvudstaden Murcia och ”svenskstaden” Torrevieja, där nordbor är näst största utländska grupp.

Mikroklimat med 320 soldagar
Portmán har ett mycket bra mikroklimat: Byn ligger i söderläge med berg på tre sidor och havet på den fjärde sidan. Havet i Mazzarónbukten, som Portmán är en del av, är upp till fem grader varmare än havet norrut eller söderut.

Portmán har en playa med två strandrestauranger (bilden) och en restaurang ett halvt stenkast från havet.

Portmán ligger i en region med i genomsnitt 320 soldagar per år, mer än någon annanstans i Spanien.

Fem minuter bort med bil åt öster ligger en av Spaniens största golfområden, La Manga Golf med tre artonhålsbanor av mästarklass. Här finns också tennisbanor, padelbanor, restauranger och affärer. Ytterligare några minuter åt öster ligger ett lite större spanskt samhälle, Los Belones, med massor av restauranger och det mesta man kan önska av kommersiell service. Los Belones gränsar till det stora naturreservatet Calblanque, som börjar redan vid vid Portmáns yttergräns.

En kvart från Portmán åt öster ligger det stora turistområdet La Manga del Mar Menor – vanligen kallad bara La Manga – med Medelhavets största innanhav, Mar Menor. Här finns många restauranger och butiker. Direkt söder om La Manga ligger en mysig fiskeby, Cabo de Palos, där restaurangerna är fler än butikerna.

En kvart åt väster från Portmán ligger storstaden Cartagena.

Boka din plats i solen här!

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Uppdaterad 4 januari 2024