Tips för bostadsköpare

Spanien har länge varit populärt bland svenskar och nordbor, som önskar sig en plats i solen. Efter fastighetskraschen, då priserna föll kraftigt och nyproduktionen upphörde, har priserna börjat stiga från låga nivåer. Nyproduktionen har kommit igång i attraktiva orter och lägen.

I små samhällen som inte är turistgetton, som Portmán, finns fortfarande möjlighet till fyndpriser, framför allt på begagnatmarknaden.

På Portman.nu finns en specialsida, för den som är intresserad av att köpa lägenhet, radhus eller villa, Köpa bostad. Vi har gjort en steg-för-steg-guide för bostadsköp i Spanien, som i korthet säger

1. Sök bostad via Blocket, Hemnet, annan försäljningssajt eller registrerad lokal mäklare.

2. Skaffa spanskt NIE-nummer, ett skattenummer eller personnummer, när du hittat lämpligt objekt.

3. Öppna spanskt bankkonto.

4. Skaffa en utdragskopia på fastigheten från fastighetsregistret.

5. Kontrollera ägarförhållandena på fastigheten.

6. Kontrollera fastighetens skick.

7. Skriv under kontrakt hos mäklare eller jurist och betala samtidigt handpenningen.

8. Skriv under lagfarten hos notarien (notarius publicus) tillsammans med säljaren och betala resterande del av köpeskillingen. Köpeavtalet blir godkänt först när notarien skrivit under det.

9. Betala skatter och avgifter. Räkna med att köpet blir cirka tio procent dyrare i form av skatt och avgifter: stämpelskatt, registeravgift, arvode till notarien och vanligen också arvode till det egna ombudet.

10. Finansiera köpet med lån i Sverige. Enklast och billigast är att man utökar lånet på bostad i Sverige och finansierar det spanska köpet den vägen.

Svenska Dagbladet hade den 25 juli 2017 en artikel, Köpa hus i solen i 8 steg – undvik vanliga missarna. Den beskriver processen på ungefär samma sätt, men med lite andra vinklar och annan tågordning.

Artikeln har rubrikerna:
• Hitta din drömbostad
• Kontrollera mäklaren
• Ha finansieringen klar
• Åk och titta på bostaden
• Undersök ordentligt
• Skriv kontrakt
• Betala handpenning
• En jurist granskar

Jörgen Bengtson