Sötsaker hör till spansk jul

Spansk jul är ett frossande i sötsaker. Det är framför allt túrron, polvorones, mantecados och frutas escarchadas.

Túrron är spanjorernas absoluta favorit, en nougat. Den finns i olika skepnader, med basingredienser mandel, socker och honung men även med tillägg som choklad och ägg. Túrron kom med morerna – och överlevde dem. Spanjorerna fördrev de muslimska morerna men tog deras sötsaker till sina hjärtan.

Polvorones är små mandelkakor med smulig konsistens. ”Polvorones” betyder just ”smulig”.

Mantecados liknar polvorones men är bakade på ister och socker, ofta smaksatt med kanel, anis eller mandel.

Frutas escarchadas är kanderade hela frukter, bitar av frukter och bär, vanligen dadlar, körsbär, ananas, ingefära, apelsin och kiwi samt apelsin och citron. Frukterna eller fruktbitarna kokas länge i vatten och socker, varefter de torkas.

Jörgen Bengtson