Jumilla

Jumilla är området med flest vingårdar i provinsen Murcia och därmed Portmáns närhet. Det är störst i Murcia mätt i vinodlad yta, följt av Yecla och Bullas. Men Jumilla är så mycket mer än vin.

Största vinområde
Jumilla ligger på bekvämt avstånd från Portmán, 130 kilometer och 1.25 timmar bort med bil. Staden har flera hotell och än fler boenden på gårdar utanför, för den som vill göra en utflykt med övernattning.

Jumilla är en historisk korsväg, som sett många människor och kulturer passera under årens lopp och göra lokala avtryck.

Bilden är från Arkeologiska museet med det historiska Plaza de Arriba på andra sidan fönstret.

Mycket historia
Jumilla har mer att erbjuda än bara sina druvor och historia.

Jumilla är också en geografiskt utbredd kommun. Med sina 972 kvadratkilometer är den till ytan Spaniens åttonde största kommun.

Dess historia kan man med fördel möta i stadens många museer, kyrkor och andra byggnader.

Tre förnäma byggnader
De tre främsta byggnaderna är:

Arkeologiska museet (Arquelógica Museo), inrymt i en femtonhundratalsbyggnad som varit både saluhall, stadshus och fängelse. Museet har en fin samling, allt dessutom presenterat på engelska (förutom spanska).

Santiagokyrkan (Iglesia de Santiago), en stor kyrka i gotisk stil som började byggas 1447 och sedan 1931 är ett nationellt monument.

Borgen (Castillo de Jumilla), en borg som skyddar staden från en bergstopp. Den första befästningen byggdes redan på bronsåldern. Dagens borg är från 1461, då markisen av Villena lät bygga den till försvar mot morer och andra inkräktare. Den restaurerades kring millennieskiftet och stod klar 2010.

Förutom dessa byggnadsverk, finns en rad andra byggnader i staden värda att besöka eller se från utsidan: artonhundratalsteatern Vico (Teatro Vico), sjuttonhundratalskyrkan El Salvador (Iglesias de el Salvador), femtonhundratalshuset byggt som sjukhus men i dag stadshus (ayuantamiento), Moderna huset (Casa Modernista) och Vetenskapsmuset (Museo Jerónimo Molina).

Utanför staden Jumilla finns också mycket att upptäcka.

Två vinmuseer
Jumilla har två stora vinmuseer, ett i staden och ett utanför, Museo del vino Hacienda del Carche. Det senare ligger på en vingård, som också har en bra restaurang.

Museerna gör en historisk och kronologisk resa genom vinproduktionen och är ett måste för den som kommer hit. Bilden med vintunnorna är från museet på gården Hacienda del Carche.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Sidan uppdaterad 6 juli 2021